Kommissionen vil fælde EUs skattejungle

EUs skattesystem fordelt på de 28 medlemslande er roden til både snyd og store besværligheder for multinationale selskaber. Kommissionen foreslår nu, at der bliver lavet ét centralt og obligatorisk EU-system.

Foto: FRANCOIS LENOIR. EU-kommissæren for skat og økonomi, Pierre Moscovici
Læs mere
Fold sammen

EUs 28 medlemslande har hvert deres skattesystem, det er for vanskeligt at finde rundt i og for let at snyde sig igennem. Nogenlunde sådan lød det i dag fra EU-kommissionen, der i et angreb mod skatteunderdragelse har lanceret et tiltag om at oprette ét centralt EU-system til at udregne multinationale virksomheders skattepligtige indkomst.

Dermed kan store virksomheder i Europa nu nøjes med at lave én selvangivelse for alle deres aktiviteter i unionen. Modellen bliver kaldt CCCTP, og den har været på tale gennem flere år. I sin tidligere form var det dog en frivillig ordning, men kommissionen overraskede onsdag ved at gøre ordningen obligatorisk for store selskaber.

»Borgerne kan ikke længere acceptere, at nogle selskaber ikke betaler skat, og at nogle skattesystemer tilskynder det,« lød det fra kommissæren for skat og økonomi, Pierre Moscovici, der regner med at indførelsen af CCCTP vil eliminere nogle af de smuthuller i staters lovgivning, som i dag bliver udnyttet til aggressiv skatteplanlægning.

Der har tidligere floreret forslag om en stærkere harmonisering af skattereglerne i EU og nogle steder også om én fælles skatteprocent. Moscovici understregede, at harmoniseringen ikke er lagt på hylden, men at processen er gået i stå i kommissionen. Derfor har man i stedet fremlagt, hvad man fandt muligt at gennemføre.

Formanden for kommisionen, Jean-Claude Juncker fra Luxemborg, har gjort det til en af sine absolutte mærkesager at få stoppet den aggressive skatteplanlægning, som nogle selskaber fører. Juncker har selv været under beskydning på grund af de såkaldte Luxleaks, der afslørede, hvordan det lille fyrstedømme tilbød lave selskabsskatter til store virksomheder. Juncker er tidligere premiereminister i Luxemborg.

At man ikke kan blive enige i kommissionen møder hård medfart fra Dansk Erhverv.

»Selskabsskattebasen, var i sin oprindelige form åbenlyst rigtigt, men de 28 lande har ikke opnået enighed. Luxleaks har tvunget den nye Kommission til at vise handlekraft, desværre har den manglet modet til at lægge arm med medlemslandene, og det ny forslag af selskabsskattebasen, der vil blive fremlagt i starten af 2016 vil blive udvandet, ved at Kommissionen først senere vil introducere konsolidering,« siger Jacob Ravn, der er skattepolitisk chef i EU, og fortsætter:

»Vi skal snyd til livs, men det, der batter for væksten i EU, er, at virksomhederne får lov til at høste de fordele, der er ved at være et stort marked.«