Schweizisk skattely-bank: Vores procedurer er ændret fundamentalt

Banken HSBC, der ifølge lækkede papirer har fungeret som skattely for blandt andre en række danskere, beklager tidligere tiders praksis og lover, at procedurerne er blevet ændret.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA.
Læs mere
Fold sammen

Den schweiziske bank HSBC, der er omdrejningspunktet i en sag om tusindvis af europæeres skattefusk, har med egne ord iværksat en række initiativer, der skal forhindre, at banken igen bliver brugt til skatteunddragelse og hvidvaskning af penge.

Det skriver banken ifølge dr.dk i en pressemeddelelse.

HSBC tilføjer, at standarderne i banken for nogle år siden »var signifikant lavere, end de er i dag,« lyder det ifølge BBC fra HSBC.

HSBC står over for retssager og efterforskninger i USA, Frankrig, Belgien og Argentina, men ikke i Storbritannien, hvor den internationale bank har hovedsæde.

Banken oplyser ifølge BBC, at man »samarbejder med de relevante myndigheder.«

Politiken har mandag skrevet, at Skat i over fire år har undladt at bruge en lækket liste over danskeres gemte milliarder i banken. På listen optræder angiveligt 329 danske navne, som i 2006-2007 havde i alt 4,8 milliarder kroner stående på konti i alpelandet.

Bankoplysningerne blev i sin tid kopieret og lækket fra HSBC af en tidligere IT-tekniker. I 2009 blev de lækket til franske skattemyndigheder, og året efter fik en lang række andre lande listen udleveret fra Frankrig.

Siden er der ifølge Politiken hentet skatteindtægter for et tocifret milliardbeløb på baggrund af oplysningerne. I Belgien har myndighederne eksempelvis indkrævet 3,2 milliarder kroner.

De franske myndigheder konkluderede i 2013, at 99,8 procent af de franskmænd, der var på den lækkede liste, sandsynligvis var skyldige i at snyde i skat, skriver BBC.

Men de danske myndigheder reagerede ikke på den lækkede liste, og det skal en intern undersøgelse i Skat nu kaste lys over.