Danmark skal være duks i kampen mod skattely

Danmark skal være frontløber, når det gælder kampen mod skattely, fremhæver skatteminister Benny Engelbrecht. Han afviser, at regeringens nye skattelypakke svækker retssikkerheden. Både advokater og Dansk Erhverv er kritiske over for pakken.

»Det er helt afgørende, at vi placerer Danmark i en førende rolle i kampen mod skattely. Vi har et meget effektivt skatte-væsen og en god lovgivning. Det skal vi kunne udnytte og bruge til at inspirere andre lande i kampen mod aggressiv skatteplanlægning,« siger skatteminister Benny Engelbrecht (S). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der ryger hvert år omkring 7.500 milliarder kroner eller 7,5 billioner kroner ud af statskasserne i de 28 EU-lande, fordi virksomheder og mindre lovlydige borgere har travlt med at sende pengene i skattely. Det svarer til omkring 15.000 kroner i gennemsnit pr. år for hver EU-borger – svarende til det samlede beløb, som EU-landene bruger på sundhedsydelser.

Sådan lyder et skøn fra EU-Kommissionen. Derfor skal Danmark gå forrest og være den klare duks i kampen mod skattely. Det mener skatteminister Benny Engelbrecht (S), der netop har fået vedtaget endnu en skattepakke i Folketinget.

 

Næste skridt fra regeringens side kan være implementeringen af et nyt EU-direktiv, hvor der lægges op til, at EU-landene automatisk skal udveksle oplysninger om skatteafgørelser.

Det betyder eksempelvis, at hvis Skat i Danmark laver en afgørelse om en virksomhed, der har betydning for et datterselskab i Tyskland, skal de tyske skattemyndigheder have besked. Det får de ikke i dag.

Benny Engelbrecht fremhæver, at den danske regering bakker op om direktivet og vil have det indført her i landet, så snart det er klar.

Han henviser til, at Danmark er blevet enig med EU-landene om at indføre automatisk udveksling af bankoplysninger fra 2016. Det er det samme, EU lægger op til på skatte-området.

»Vi vælger at bakke fuldt og helt op om initiativet fra EU. Vi har slet ikke nogen problemer med at fortælle de andre lande om afgørelserne i Danmark. Hvis vi får de regler, ville vi slet ikke have en sag som den, der har været med Luxembourg,« siger Benny Engelbrecht og henviser til, at det lille fyrstedømme er blevet anklaget for at have indgået lukrative skatteaftaler med nogle store selskaber for at tiltrække investeringer.

Benny Engelbrecht understreger, at tallene for, hvor meget provenu de enkelte lande mister, fordi penge bliver sendt i skattely, er meget usikre. Men problemerne med skatteflugt rammer alle lande. Både rige og fattige.

»Det er helt afgørende, at vi placerer Danmark i en førende rolle i kampen mod skattely. Vi har et meget effektivt skattevæsen og en god lovgivning. Det skal vi kunne udnytte og bruge til at inspirere andre lande i kampen mod aggressiv skatteplanlægning,« siger Benny Engelbrecht.

I EUs tal kan man se, at Danmark hvert år går glip af op mod fem milliarder kroner på grund af manglende skat på afkastet af finansielle formuer, der er sendt i skattely. I den seneste skattelypakke er der derfor tre nye initiativer. Dels en omgåelsesklausul, der groft sagt betyder, at skatteydere kan afskæres fra at bruge et givent direktiv, hvis det udelukkende sker for at slippe lettere i skat. Herudover bliver der indført skat på stifteren af trusts, og sidst men ikke mindst vil Skat fremover få mulighed for i visse tilfælde at tilbagekalde et bindende svar.

Sidstnævnte er det, som Benny Engelbrecht fremhæver kraftigst, men er samtidig det, som har fået hårdest kritik. Det er også årsagen til, at Venstre og de Konservative hverken stemte for eller imod pakken, mens Liberal Alliance stemte imod den.

Et bindende svar kan eksempelvis være en situation, hvor en virksomhed får lov til at værdisætte et patent til et givent beløb. Hvis det efterfølgende viser sig, at værdien var mindst 30 procent højere eller lavere og mindst afviger med én million kroner, kan Skat omgøre det bindende svar og kræve ekstra skat. Det kan Skat gøre op til seks år efter, at det bindende svar er givet. Det kræver dog, at Skat kan bevise, at værdiansættelsen var for lav, da det bindende svar blev givet.

Både advokater og Dansk Erhverv har været ude med harske ord mod den del af den nye lov. Dansk Erhverv frygter, at udenlandske virksomheder vil begynde at sige nej til at investere her i landet.

»Virksomheders og investorers tillid til stabiliteten i skattesystemet er altafgørende for at tiltrække virksomheder og investeringer til landet. En mulighed for at kunne ophæve bindende svar vil klart trække i den forkerte retning og må formodes at virke negativt for tilliden til det danske skattesystem og derfor på investeringsniveauet i landet,« hedder det i et høringssvar til skatte-pakken fra Dansk Erhverv.

Benny Engelbrecht afviser kritikken.

»Vi har set, at det er en stor udfordring at værdiansætte intellektuelle rettigheder. Hvis der er tale om en lastbil, er det nemt nok, men når det gælder et patent, er det noget andet. Her kan det være, at en virksomhed får et bindende svar med en værdiansættelse på 100 millioner kroner. Hvis det så senere viser sig at have været tre milliarder kroner værd, når virksomheden bliver solgt, er det rimeligt, at Skat kan ophæve det bindende svar. Det er et hul i lovgivningen, som vi får lukket,« siger Benny Engelbrecht, der dog ikke kan sætte tal på i hvilket omfang, loven eventuelt har været udnyttet til at slippe lettere i skat. Regeringens kamp for at blive den stærkeste i klassen til at bekæmpe skattely fik for nylig et alvorligt skud for boven.

Det skete, da Politiken kunne afsløre, at Skat tilbage i september 2013 fik tilbudt oplysninger om 12 danskeres skjulte formuer i udlandet, men takkede nej uden at sige noget til ministeren.

Et bredt flertal i Folketingets skatte-udvalg har på den baggrund udtrykt kritik. Formand for skatteudvalget Mads Rørvig fra Venstre fremhæver, at skatteministeren har fået en næse og en af de alvorlige af slagsen.

Benny Engelbrecht afviser, at skatteudvalgets kritik er rettet mod ham.

»Netop fordi regeringen har som ambition, at Danmark skal gå foran i kampen mod skattely, er det ekstra kritisabelt, at Skat forsømte at hente de her oplysninger. Jeg har selv tidligere kritiseret Skat i denne sag, og derfor deler jeg fuldstændig kritikken fra Skatteudvalget,« siger Benny Engelbrecht, der påpeger, at han har indskærpet over for Skat, at der skal være fuldstændig styr på, hvordan man håndterer lignende sager fremover.

»Regeringen har prioriteret det her område siden 2011, og derfor er Skat i dag langt bedre rustet til at dæmme op for skattely. Senest har vi med finansloven tilført flere ressourcer, og med den netop vedtagne skattelypakke har vi givet Skat flere værk-tøjer,« siger ministeren.

LÆS MERE