Japan slår Kina: Vil smide kæmpe på børsen

Den japanske regering har planer om at sende det statsejede Japan Post Holdings på børsen. Det store japanske konglomerat kan allerede i 2015 ramme børsen og vil i så fald stjæle kinesiske Alibabas rekord som verdens største børsnotering.

Foto: STR. Det kinesiske internetselskab Alibaba har verdensrekorden for en børsnotering, da selskabet i efterhånden 2014 hentede rundt regnet 25 milliarder dollar ved sin børsemission.
Læs mere
Fold sammen

Japans regering er undervejs med en gigantisk børsnotering, der vil slå rekorden som verdens mest indbringende nogensinde, der i øjeblikket indehaves af det kinesiske e-handelsselskab Alibaba. Hvor Alibaba hentede omkring 25 milliarder dollar ved sin emission i efteråret 2014, står Japan Post til at hente 33 milliarder dollar, hvis alt går efter planen ifølge Japan Times.

Ifølge Forbes Global 2014 er det japanske konglomerat verdens 23. største målt på omsætning, som i 2014 landede på godt 152 milliarder dollar. Dermed placerer det japanske selskab sig over amerikanske kæmper som Ford og General Electric.

Japan Post Holdings driver både post, bank, forsikrings- og pensionsvirksomhed og forvaltede sidste år omkring 10.300 milliarder kroner på vegne af sine kunder, som har været meget trofaste over for den statslige institution gennem mange år.

Derfor håber den japanske regering på, at Japan Post kan gå hen at blive en folkeaktie, som det skete for telekommunikationsvirksomheden Nippon Telegraph & Telephone (NTT), som blev privatiseret for 25 år siden og dengang havde æren af at være verdens største børsnotering.

»Det er lidt samme situation, som da NTT gik på børsen i 1990. Når Japan Post bliver noteret på børsen, vil folk, som normalt ikke interesserer sig for aktiemarkedet, blive interesserede,« siger Masai Kai, direktør i et japansk konsulenthus, til Marketwatch.

Som tilfældet er i Danmark, har Japan også en meget lav indskudsrente, som gør aktiemarkedet attraktivt for investorer. Det toneangivende japanske Nikkei-indeks ramte i denne uge sit højeste niveau siden marts 2000.

Ifølge en oversigt fra Nikkei Asian Review har mere end 100 japanske selskaber planer om at hoppe ind på børsen i 2015. Det er sjette år i træk, at antallet af børsnoteringer stiger i Japan.