Japan fastholder stimuli, øger løbetid og aktiv-køb

Den japanske centralbank, Bank of Japan, fastholder de vigtigste mål for bankens pengepolitiske stimuli uændret på dagens pengepolitiske møde.

Japans økonomi er ved at komme sig gradvist. Det er usandsynligt, at Bank of Japan vil øge stimulus for tiden, mener økonom Junya Morizane fra Fukoku Mutual Life Insurance Co ifølge Bloomberg News. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig etableres et nyt program for køb af børsnoterede aktiver, og den gennemsnitlige løbetid på beholdninger af japanske statsobligationer forlænges til 7-12 år.

Det nye aktiv-opkøbsprogram har dog ikke megen effekt, da størrelsen blot er på en tiendedel af bankens hidtidige program, og alene har til hensigt at neutralisere den indvirkning på markedet, som centralbankens genoptagelse af salg af aktier, som tidligere er købt fra finansielle institutioner, måtte have.

Med beslutningerne fortsætter Bank of Japan med at udvide den monetære base i et årligt tempo på 80.000 mia. yen, hvilket var næsten enstemmigt ventet blandt de adspurgte økonomer.

- Japans økonomi er ved at komme sig gradvist. Det er usandsynligt, at Bank of Japan vil øge stimulus for tiden, mener økonom Junya Morizane fra Fukoku Mutual Life Insurance Co ifølge Bloomberg News.

Beslutningerne afspejler da også en øget tillid til økonomien fra centralbanken, efter at de seneste data for kapitalinvesteringer og erhvervslivets tillid samt arbejdsløsheden har oversteget forventningerne.

Opmærksomheden vender sig ifølge Bloomberg News mod centralbankchef Haruhiko Kurodas orientering senere på fredagen, hvor ændringerne for de japanske statspapirers løbetider, aktivkøb og investeringer i japansk fast ejendom vil være i fokus, sammen med Bank og Japans syn på Federal Reserves renteforhøjelse tidligere på ugen, oliemarkedets nedtur og de seneste økonomiske indikatorer.

Kuroda sagde tidligere i denne måned, at prisudviklingen var i bedring, men han gentog, at han ikke vil tøve med at justere pengepolitikken, hvis det er nødvendigt.