Myanmars første fondsbørs åbnes og markerer økonomisk fremdrift

Udviklingen i det nyligt åbnede Myanmar går hurtigt, og vejen mod større gennemsigtighed og økonomisk fremskridt bliver taget med syvmilestøvler på.

Myanmar åbner onsdag, Sydøstasiens nyeste børsmarked, der markerer næste fase i genrejsningen af landet, der gennem de seneste år har været genstand for stærk udenlandsk interesse i takt med, at det ny business-venlige regime har banet vejen for investorer og virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Soe Zeya Tun
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myanmar åbner onsdag, Sydøstasiens nyeste børsmarked, der markerer næste fase i genrejsningen af landet, der gennem de seneste år har været genstand for stærk udenlandsk interesse i takt med, at det ny business-venlige regime har banet vejen for investorer og virksomheder.

I alt er der investeret 24 mio. dollar i Yangon Stock Exchange, der er grundlagt af den statsejede Myanmar Economic Bank i samarbejde med japanske Daiwa Securities og Japan Exchange Group, der er selskabet bag driften af Tokyo Stock Exchange.

Åbningen markerer endnu en milepæl i den hurtige modernisering af Myanmar, som siden de vestlige sanktioner blev ophævet i 2013 har åbnet økonomien efter årtiers brutalt militærstyre.

I første omgang er åbningen dog symbolsk, idet handlen først begynder til næste år. Men ikke desto mindre har investorerne taget forskud på glæderne og sendt prisen på over-the-counter aktier i en række velkendte offentlige virksomheder op i forventning om, at selskaberne vil blive blandt de noterede på landets første moderne børs.

Investeringsselskabet First Myanmar Investment og bygge- og developer-koncernen Myanmar Thilawa SEZ Holdings ventes at blive blandt de første introduktioner på Myanmars børs.

De direkte udenlandske investeringer i Myanmar har siden nået 8 mia. dollar i regnskabsåret 2014-2015 i takt med at multinationale selskaber som Coca-Cola, Telenor, Colgate Palmolive, Mitsubishi og Carlsberg har satset på en spirende forbrugerboom.

Myanmars voksende middelklasse og velhavende forbrugere vil ifølge Boston Consulting Group blive næsten fordoblet fra 5,3 mio. i 2012 til 10,3 mio. i 2020.

Og med den spirende demokratisering af Myanmar efter novembers valgsejr til Aung San Suu Kyis Nationale Liga for Demokrati (NLD) i det første frie valg i årtier er vejen banet vej for strukturreformer i nøgleområder såsom fremstilling og infrastruktur.

Modsat 1990, hvor NLD også vandt en jordskredssejr, og militæret efterfølgende annullerede resultaterne, har militærjuntaen denne gang respekteret Aung San Suu Kyis valgsejr.

Yangon Stock Exchange er det seneste skud på stammen af sydøstasiatiske lande med børsetablering. I 2011 åbnede Lao Securities Exchange i Vientiane i det kommunistiske Laos.