Interessant skift i udviklingen

Aktiemarkedskommentar.

De seneste år har der været meget store gevinster at hente i små aktier, som de færreste havde hørt om for ti år siden, mens de store og kendte selskaber i C20-indekset har haltet langt bagefter.

Men nu er det måske ved at ændre sig.

Overordnet set fortsætter det danske marked de seneste snart fire års ubrudte optrend med stigninger i alt, hvad der rører sig på børsen.

Men hvis man ser nærmere efter i tallene, så er der faktisk sket et interessant skift i forhold til udviklingen siden marts 2003.

Det kan vi se, når vi kigger nærmere på udviklingen i de to seneste uger:Det er en markant forskel i forhold til, hvad vi har været vant til de seneste år. Hvis vi ser på C20-indeksets udvikling de seneste tre år sat i forhold til det brede KBXcap-indeks, så ser vi en markant overvægt til fordel for de mindre aktier:ÅrC20KBXcap


200612,2%32,3%

200537,3%51,2%

200417,3%25,7%Nu er de første to uger af kalenderåret 2007 måske et spinkelt statistisk grundlag, men forskellen mellem de seneste tre år og så starten på 2007 er interessant.

Den fortæller os nemlig, at vi måske er nået til det tidspunkt, som mange har forventet ville komme: Det tidspunkt, hvor festen for de mindre aktier efter en voldsom stigning over adskillige år er ved at være slut.

Det tidspunkt kommer, når de små investorer efterhånden har sat hele deres kapital i spil, og dermed ikke længere har frie ressourcer til at kunne holde kurserne på små aktier oppe i urealistiske højder.

Hvis det tidspunkt er nået, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at aktiemarkedet som helhed vil falde. Men det betyder, at man skal skifte spor og standse jagten på en mere eller mindre ukendt "billig" aktie og i stedet følge i de stores fodspor, når de flytter penge fra de små aktier til de tunge C20-aktier.