Husker du Kodak? Ny kryptovaluta sender ikonisk virksomhed i børsfest

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: STEVE MARCUS

Godmorgen

En ny dag i januar truer. Velkommen til.

Vi begynder dagen med et blik ind i en dansk konkurs i møbelbranchen. Vi skal også forbi Carlsbergs store sats på det tynde øl og forbi et kæmpe hackerhul, men vi begynder med at grave en ikonisk virksomhed frem fra gemmerne.

Kodaks helt egen valuta

Der er i den grad gang i kryptovalutaerne for tiden i kølvandet på særligt Bitcoins vilde prisstigninger de seneste måneder. Nu rækker en lidt overraskende aktør ud efter de mulige gevinster ved denne relativt nye og blomstrende teknologi.

Kan du huske Kodak? Et af det forrige århundreds helt store amerikanske og ikoniske selskaber, der nærmest var synonym med film til kameraet. Kodaks position på film var så markant, at virksomheden skrev sig selv ind i det engelske vokabular med sloganet ”a Kodak moment”, der refererer til den gode fotomulighed.

Men Kodak har ligeledes skrevet sig ind i historiebøgerne som et af de kæmpe selskaber, der ikke i tide kom med på digitaliseringsbølgen og blev kørt over i en hastighed, som få havde forudset på linje med eksempelvis Blockbuster. I 2012 måtte selskabet søge beskyttelse for sine kreditorer under den amerikanske konkurslov og sælge patenter og rettigheder fra for over en halv milliard dollars.

I dag er selskabet en skygge af sig selv, og leverer primært film og services til virksomheder, men nu har selskabet set sig lun på kryptovaluta. Derfor opretter selskabet noget, som det selv kalder for KodakCoin. En betalingsform, der i først omgang skal benyttes af professionelle fotografer, som sælger billeder gennem en online platform. Det skriver Financial Times.

Foreløbigt har investorerne kvitteret med at sende Kodak-aktien op med 120 procent.

Historien om en konkurs

Trods utallige ejerskifter og ny kapital blev Biva kort før nytår begæret konkurs for anden gang på fem år.

Senest har IT-guruerne Jimmy Maymann og Christian Bjerre Kusk forsøgt at vende skuden, men har efter ni måneder måtte opgive at få de gule tilbud afsat online.

De to er blot de seneste ejere af det 24 år gamle brand, der har fire ejerskifter og to konkursbegæringer bag sig, som uden held har forsøgt at transformere sloganet »Vi ses i Biva« til »Vi ses på biva.dk«. Læs hele historien om Bivas kamp for at undgå en konkurs.

Hør også podcasten »Hjørnekontoret«, hvor topchefer åbner døren til en ellers lukket verden

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Carlsberg tager store skridt i kampen om alkoholfri øl

Carlsberg, Royal Unibrew og Harboe kæmper om den voksende andel af danskere, der drikker alkoholfri øl. Med sit alkoholfrie brand, Nordic, har Carlsberg kapret markedsandele fra de to andre danske bryggerier, hvorfor Carlsberg nu sidder på 53 pct. af markedet målt på værdi. For et år siden lå markedsandelen på 45,6 pct., viser tal fra analysebureauet Nielsens dagligvareindeks.

Det skriver Finans.

Mens markedet for øl er stagneret i Danmark, er salget af alkoholfri øl steget med 18,5 pct. over det seneste år på rullende basis, viser tal fra Bryggeriforeningen.

Kæmpe hackerhul tæt på at være lukket

Inden for en uge vil to kæmpe hackerhuller i sikkerheden i stort set alle computere og smartphones i verden være lukket.

Chipgiganten Intels topchef, Brian Krzanich, lovede i sin hovedtale på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas i denne uge, at 90 procent af alle processorer og produkter fra de seneste fem år vil kunne opdateres »inden for en uge«.

De resterende ti procent vil kunne opdateres inden udgangen af januar. Dermed bliver der sat prop i de to sikkerhedshuller, som verden fik kendskab til i sidste uge. Læs hele historien her.

3 ting investorerne skal rette blikket mod i dag

  • Stigningerne i de kinesiske producentpriser aftog lidt mindre end ventet i nat og medvirkede til, at kinesiske selskaber klarede sig bedre end de øvrige asiatiske markeder i nattens handel. Det hjælper til at holde markederne i Europa tæt på uændret, da devisen ellers ville være pause i fremgangen, sådan som vi så det på de øvrige asiatiske markeder i nat.
  • Vi får tal for den engelske industriproduktion, som langt fra ventes at vise samme fremgang som gårsdagens stærke tyske produktionstal. En positiv engelsk overraskelse vil styrke troen på solid europæisk produktionsfremgang og kunne løfte europæiske aktier.
  • Endeligt får vi til eftermiddag tal for de amerikanske engroslagre, der ventes at stige efter 2 måneders tilbagegang. Lagerudviklingen i USA har haltet efter de styrkede vækstindikationer i USA, og stigende lagre udgør dermed en upside til væksten, som kan medvirke til at holde dampen oppe i aktiemarkedet.

Det sker i dag:

kl 8.00: Danmark: Forbrugerpriser
kl 9.30: Sverige: Industriproduktion
kl 10.30: Storbritannien: Forbrugertillid, m/m, nov
kl 14.30: USA: Importpriser, m/m, dec,
kl. 13.00: Pandora-konkurrenten, Signet Jewelers, leverer status for julesalget 2017

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger uden entydig retning onsdag morgen, hvor selv de japanske investorer er i tvivl om, hvilket ben de skal stå på.

Nikkei 225 -0,2
Topix +0,2
Hongkongs Hang Seng +0,7
China Shanghai Composite +0,4
China CSI 300 +0,5
Taiwan Taiex -0,8
Sydkoreas Kospi -0,4
Indiens BSE Sensex +0,0
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 -0,6