Græsk lov: Ingen kvittering - ingen betaling

Den græske regering er gået langt i sine bestræbelser for at lære erhvervslivet at betale skatter og afgifter. En ny lov betyder, at butikskunder må gå med varer uden at betale, hvis de ikke kan få en kvittering.

Foto: Søren Bidstrup. Den græske regering har strammet dokumentationskravene overfor de græske butikker.
Læs mere
Fold sammen

Kunder der ikke kan få en kvittering for deres varer, har ret til at få dem med hjem gratis.

Det lyder måske som en "shoppe-illusion", men ikke desto mindre er det konsekvensen af et nyt regelsæt for græske butikker, der trådte i kraft i weekenden. Det skriver den græske netavis Kathimerini.

Reglerne er et led i regeringens bestræbelser på at gøre op med den omfattende sorte økonomi i landet og få flere indtægter i statskassen.

Mange butikker oplyser ifølge regeringen ikke hvor meget de reelt sælger og dermed er det svært at beskatte dem. Men med de nye regler om dokumentation og kvitteringer til alle kunder, håber regeringen at få lukket for skattesnyderiet.

Bøde for ikke at give kunderne besked

Den nye lov gør det også obligatorisk for alle butikker at informere kunderne om deres nye rettigheder ved hjælp af synlige skilte på både engelsk og græsk. Gør butikkerne ikke det, står de til en bøde på 1000 euro.

De græske butikker raser. Formanden for Det Græske Handelsforbund (ESEE), Vassilis Korkidis siger i dag ifølge Kathimerini, at de nye regler opmuntrer "freeloaders" fra hele verden til at komme til Grækenland med det formål at hente gratis varer i butikkerne.

I en erklæring skriver forbundet, at ulovlige gadehandlere i langt højere grad snyder i skat end de almindelige butikker.

Forbundet mener også, at den nye lov skal tolkes sådan, at kunderne kan tilkalde ordensmagten eller forlade en butik, hvis de ikke kan få en kvittering. Derimod mener de ikke, at kunderne har ret til bare at forlade butikken med deres varer.

ESEE har i dag opfordret butiksejere til at sætte et skilt op, der oplyser kunderne om, at de kan blive retsforfulgt, hvis de forlader butikken uden at betale.