19 millioner er arbejdsløse i eurozonen

Arbejdsløsheden i eurozonen steg i november til rekordhøje 11,8 procent, viser tal fra EU.

Foto: FRANCOIS LENOIR
Måneden forinden var 11,7 procent arbejdsløse i de 17 eurolande, der har 330 millioner indbyggere. I alt er 19 millioner på arbejdsløshedsunderstøttelse, og det er to millioner flere end på samme tidspunkt et år tidligere.

For hele EU er over 26 millioner eller 10,7 procent arbejdsløse, og gabet mellem eurolande og ikke-eurolande vokser.

Værst ser det ud i Spanien, hvor 26,6 procent står uden arbejde. Her kan ikke engang Grækenland være med, der er "kun" 26 pct. arbejdsløse. Lavest er arbejdsløsheden i Østrig med 4,5 pct. og 5,4 pct. i Luxembourg.

Men ungdomsarbejdsløsheden i Spanien og Grækenland dog hårrejsende. Den er omkring 57 procent.

Til sammenligning var arbejdsløsheden i USA 7,8 procent i november, 4,1 procent i Japan og i Danmark 7,9 pct. for november ifølge den seneste statistik fra Eurostat.

Eurostats arbejdsløshedsstatistik baserer sig på definitionen anbefalet af International Labour Organisation (ILO). Her defineres arbejdsløsheden, om personer mellem 15 og 74 år, der ikke er i arbejde, men er arbejdsduelige indenfor de kommende to uger og som har søgt arbejde på et eller andet tidspunkt de seneste fire uger.

Den officielle arbejdsløshed i Danmark er ifølge Danmarks Statistik 6,3 pct. målt på bruttoledighed og 4,8 pct. målt på nettoledighed i november.

/ritzau/AFP/ritzau/FINANS