Euro-ledere: Det værste er overstået

Efter at EU-formand José Manuel Barroso i sidste uge meddelte, at euroen er reddet følger flere af hans kolleger nu op med lignende optimistiske toner.

Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble mener - ligesom EU-formand Barroso - at den værste eurokrise sandsynligvis er overstået nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig hårde tider forude, men euroen er reddet. Sådan lød den optimistiske vurdering fra EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso for en uge siden.

Og nu får han støtte fra flere af sine prominente kolleger. Ved en tale på et universitet i Heidelberg i fredags kom også den tyske finansminister Wolfgang Schäuble med sin - noget mere forbeholdne - udgave af samme budskab.

"Vi kan ikke sige, at nu er kysten helt klar. Men vi har håb nok til at sige, at måske har vi overstået det værste," sagde han ifølge netsiden deutsche-wirtschafts-nachrichten.de og fortsatte senere:

"Euroen består stadig. Den er ikke brudt sammen," sagde Wolfgang Schäuble.

Også formanden for Eurogruppens lande, Jean Claude Juncker er kommet i bedre stemning, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

"Det værste er sandsynligvis ovre. Men hvad vi stadig mangler at få gjort, er svært," sagde han ifølge Bloomberg.

Politikere bakker hinanden op

Og det er ikke tilfældigt, at EU's topledere nu tilsyneladende kigger i samme krystalkugle, siger Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

"Når først der er én meget prominent politiker, der siger det her, så skal man jo helst ud og bakke op. Nu skal man vise enighed og handlekraft," siger han og fortsætter:

"Det skal ses i lyset af, at jo mere man kan give indtryk af, at nu er det hele overstået og få skabt ro og orden jo mere tillid kan man skabe hos investorer," siger Jacob Graven.

De muntre toner fra EU's toppolitikere kommer efter, at der gennem de seneste måned er faldet mere ro på de finansielle markeder i Europa. Renterne på statsobligationer i lande som Spanien, Italien og Portugal er faldet betydeligt, hvilket er et tegn på investorernes stigende tillid.

Den helt store vending kom i sommer, da chefen for Den Europæiske Central bank, Mario Draghi fortalte, at han ville gøre alt, hvad der stod i hans magt for at forsvare euroen og det blev efterfølgende blev fulgt op med et program for opkøb af gældsramte landes obligationer.

Siden da er det kommet frem, at de spanske banker ikke havde brug for en ligeså lang økonomisk håndsrækning som først antaget og de europæiske ledere viste i november, at de stadig kan blive enige når det gælder, da Grækenland fik en ny redningsplanke, som kan holde landet flydende en tid endnu.

Sydbank: Stadig faremomenter forude

Det er helt berettiget, at politikerne nu fremhæver de gode resultater og de mere rolige tilstande. Men der er stadig faremomenter, mener Jacob Graven.

"Det er fuldstændig rigtigt, at uroen omkring gældskrisen er aftaget betydeligt siden i sommer. Og lige nu er der heller ikke umiddelbart noget, der tyder på, at vi panikken vender tilbage på samme niveau," siger han og fortsætter:

"Men at sige at nu er det overstået og nu er der ikke nogen risiko tilbage, det tror jeg desværre er for optimistisk," siger Jacob Graven.

Han peger blandt andet på, at Centralbanken godt nok har meddelt, at den er parat til at opkøbe statsobligationer i et gældsplaget land. Men den sætter ikke gang i seddelpressen med mindre et land officielt beder om hjælp, og hjælpen vil i givet fald komme i selskab med et række krav om besparelser og reformer i det pågældende land.

"Og der mener jeg stadig godt, at man kan have sin usikkerhed omkring, hvorvidt lande som Spanien og Italien reelt vil leve op til de betingelser, der bliver stillet. Det har jo noget at gøre med den politiske og folkelige stemning, siger Jacob Graven.

Også italiensk valg truer

Cheføkonomen er blandt andet bekymret for det italienske valg om halvanden måneds tid, som kan betyde, at der kommer en ny regering, som ikke bakker op om den nuværende regeringsleder Mario Montis stramme økonomiske kurs, men i stedet fører en mere lempelig økonomisk politik.

"Så kan man sagtens frygte, at investorerne vil begynde at stille spørgsmålstegn ved, om landet har en troværdig økonomisk linje og at Centralbanken vil sige: Hvis det er den politik landet vil føre, så stiller vi ikke seddelpressen til rådighed," siger Jacob Graven og fortsætter:

"Hvis det bliver scenariet, så kan det blive meget dramatisk. Det mener jeg godt, man kan frygte, både i forhold til Italien og nogle af de andre gældsplagede lande," siger han.

Forhandlinger i USA kan påvirke Europa

Også de nuværende besværligheder med at blive enige om at hæve gældsloftet i USA kan true Europa, hvis forhandlingerne går helt i hårdknude, mener cheføkonomen.

"Lige nu spiller forhandlingerne ikke nogen direkte stor rolle for den europæiske krise. Men det er klart, hvis USA ikke får løst de her problemer med gældsloftet og USA kommer ind i en selvskabt økonomisk nedtur, så vil det selvfølgelig smitte betydeligt af på Europa," siger Jacob Graven.