Frankrig må nu brandbeskatte virksomheder

Den franske præsident Francois Hollande får nu en af sine hedeste ønsker opfyldt. En skat, der rammer de store franske virksomheder og den rigeste del af befolkningen.

Foto: PHILIPPE WOJAZER.
Læs mere
Fold sammen
Frankrigs Forfatningsråd har godkendt en skat på 75 pct. gældende for dem med højest indkomst i Frankrig og dermed kan landets præsident Francois Hollande få gennemført en af sine mærkesager.

Ifølge BBC News blev det oprindelige forslag dømt forfatningsstridigt for et år siden, men regeringen ændrede en anelse på forslaget, som betyder, at det nu er arbejdsgivere, der har ansatte med lønninger på over en million euros om året, som vil blive ramt.Det er en midlertidig skat på foreløbigt to år, som vil gælde for indkomstårene 2013 og 2014. I den nye form er tale om en skat på 50 pct. for lønninger over hvad, der svarer til 7,5 mio. kr. Derudover er der diverse bidrag og dermed vil skatteprocenten komme op og ramme godt og vel 75 pct.Frankrigs store virksomheder og særligt landets største fodboldklubber har reageret med vrede mod skatten, og sidstnævnte har truet med at strejke, da flere af fodboldklubberne har højtbetalte spillere på holdet. Blandt andet har hovdstadens fodboldhold Paris Saint-Germain ikke mindre end 10 spillere, der tjener over en million euro om året. Heriblandt den svenske superstjerne Zlatan Ibrahimovic.

Det franske Forfatningsråd, der har godkendt skatten, består af dommere og tidligere præsidenter, og har beføjelser til at annullere love, hvis de strider mod forfatningen.