Eurolande låst fast i dødvande

Det er småt med vækst og nye job i de 17 eurolande, der fortsat forsøger at vriste sig fri af den værste krise i nyere tid.

De 17 eurolande, der aftager op mod 40 procent af dansk eksport, sidder fast i et økonomisk dødvande, som ser ud til at fortsætte et godt stykke tid endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 17 eurolande, der aftager op mod 40 procent af dansk eksport, sidder fast i et økonomisk dødvande, som ser ud til at fortsætte et godt stykke tid endnu.

Den økonomiske vækst aftog således til bare 0,1 procent, når tredje kvartal i år sammenlignes med kvartalet før. Det er mindre end de 0,3 procent, som væksten var oppe på kvartalet før.

Længe er det ellers blevet sagt, blandt andet af Mario Draghi, der er præsident for Den Europæiske Centralbank (ECB), at fremgang og bedre tider var på vej, og at den sidste halvdel af 2013 ville blive en positiv overraskelse. Men opsvinget ser ud til at trække ud og blive af begrænset omfang indtil videre.

Også i Japan skuffer den økonomiske udvikling. Her blev væksten halveret i tredje kvartal til 1,8 procent. Lidt bedre ser det til gengæld ud i Kina, Storbritannien og USA, der alle overrasker positivt for tiden. I både Storbritannien og USA har centralbankerne været langt mere udfarende end ECB, der gang på gang har udsat en rentesænkning, selv om inflationen er raslet ned.

Men samlet er der hele kompasset rundt tale om lidt af det samme: Et yderst skrøbeligt opsving, hvor eurolandene udgør det svageste led.

Frankrig skuffer mest

Arbejdsløsheden holder sig da også oppe på hele 12,2 procent i euroområdet, og i sidste uge blev ECB presset til at sænke renten til historisk lave 0,25 procent for at undgå en situation med deflation, hvor priserne begynder at falde. I mange af de sydeuropæiske lande, der er hårdest ramt af gældskrisen, er inflationen nede på nul eller under.

Frankrig, der udgør 21 procent af euroområdets økonomi, er et af de steder, hvor udviklingen skuffer mest. Her faldt velstanden med 0,1 procent i tredje kvartal. Den franske finansminister Pierre Moscovici siger dog hertil, at dette ikke er begyndelsen på en ny og længere tendens med økonomisk tilbagegang.

»Der er god grund til at tro, at fjerde kvartal vil vise fremgang, og tredje kvartal var et lavpunkt. Den økonomiske maskine er ved at genstarte,« udtalte han torsdag.

Også Tyskland, der udgør hele 28 procent af eurozonen, tabte fart i tredje kvartal, og her var væksten tilmed ene og alene trukket af det indenlandske forbrug og investeringer, mens eksporten skuffede.

Det tyske lokomotiv

Det sker blot dagen efter, at Europa-Kommissionen med José Manuel Barroso i spidsen, har kritiseret Tyskland hårdt for have for store overskud på sin handelsbalance og have fokus alt for meget rettet mod at øge eksporten.

Også Italien måtte bide i det sure æble og se bruttonationalproduktet falde i tredje kvartal og Nick Kounis, der er leder af analyseafdelingen hos ABN Amro Bank NV i Amsterdam, kalder udviklingen i hele euroområdet for »en sløj affære«. Seniorøkonom Frederik Ducrozet fra Credit Agricole i Paris taler på tilsvarende vis om »en pause i opsvinget«, og om at »Tyskland stort set er ene om at holde væksten oppe i euroområdet.«