Finland giver Grækenland en blank afvisning

Der bliver ingen genforhandling af tidligere aftaler, og grækerne kan også godt glemme at få nedskrevet gælden, lyder det i den finske statsministers lykønskning til Alexis Tsipras efter søndagens valg.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND. Finlands statsminister Alexander Stubb afviser alle græske ønsker om nedskrivning af gæld og nye forhandlinger om lån.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke ligefrem en strøm af varme ord, der lyder fra det finske statsministerium efter søndagens græske valg. I en kortfattet melding slår statsminister Alexander Stubb fast, at finnerne respekterer Syrizas valgsejr og forventer, at Syriza respekterer tidligere aftaler.

Den finske statsminister er sammen med den tyske kansler Angela Merkel anset for at være hardlinerne i kredsen af eurozonens statsledere. Finland har således tidligere krævet pant for at yde lån til Grækenland.

»Hvis den nye græske regering forpligter sig til de tidligere indgåede aftaler og nødvendige strukturelle reformer, er vi klar til at diskutere muligheden for at forlænge Grækenlands program med et par måneder. Finland vil ikke acceptere de krav om gældsnedskrivelse, som blev fremlagt forud for valget,« skriver Alexander Stubb i en meddelelse offentliggjort på statsministerierts hjemmeside.

»Euroens fungeren er baseret på stærke regler men også på gensidig tillid og samarbejde i god tro. Finland vil også arbejde mod at finde et fælles forståelse med den nye græske regering. Det er især op til Grækenland, hvor godt det vil gå.«

Dermed fortsætter Alexander Stubb linjen med ikke at give ved dørene i forhold til den græske krisen. Kommentarerne til det græske valg, skal ses i kontekst af, at der er valg i Finland den 19. april.