Græsk valg sender euroen i rekorddyk

Kursen på euro i dollar faldt til det laveste niveau i 11 år efter jordskredssejren i det græske valg til Syriza. Paritet gik på valg med løfter om at sætte en stopper for EUs nedskæringspolitik.

Syrizas frontmand, Alexis Tsipras, har lovet at forhandle en ny aftale på plads mellem Grækenland og trojkaen bestående af ECB, IMF og EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KAPPELER

Selvom valgsejren til Syriza var forventet har sejrens størrelse med sendt chokbølger gennem Europa. Søndag aften pegede alt på, at venstrefløjspartiet Syriza får 148 ud af 300 pladser i parlamentet.

Spørgsmålet, om Grækenland er på vej mod at forlade euroen, sendte natten til mandag euroen ud i et stejlt dyk. Eurokursen målt i dollar ramte 1,1088, hvilket er det laveste niveau i mere end 11 år.

"Indtil vi kender den præcise holdning Grækenland vil have til deres gæld, vil se yderligere usikkerhed omkring euroen," sigert Jason Hughes, valutahandler hos CMC Markets, til BBC News.

Syrizas leder Alexis Tsipras har lovet at sætte en stopper for de nedskæringer, Grækenland er blevet pålagt mod at få lån på indtil videre 240 mia. euro (1.786 mia. kroner).

EU har i de seneste uger haft kommunikeret med Alexis Tsipras, og de første meldinger tyder på, at en ny aftale ikke udelukkes. Spørgsmålet er dog, om eurozonens hardlinere, Tyskland og Finland, vil gå med til en aftale, der slækker på kravene og slår en streg over en del af den græske nationalgæld, der lige nu ligger på omkring 175 procent af bruttonationalproduktet.

Den nuværende aftale udløber med udgangen af februar, men allerede om to uger er der topmøde i EU.