ECB siger nej til Grækenland

Det er helt udelukket, at Grækenland kan få nedskrevet sin gæld, lyder det fra et af centralbankens bestyrelsesmedlemmer.

Mandag: Grækerne vil have slået en strej over en del af deres gæld, men det kan de godt glemme, lyder det fra ECBs bestyrelsesmedlem. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS

Storsejren til Syriza i søndagens græske parlamentsvalg betyder en ny virkelighed for eurosamarbejdet. Valgets vinder, Alexis Tsipras, har nemlig lovet at sætte hælene i og stoppe de hårde besparelsesprogrammer. Han vil forhandle en ny aftale på plads med blandt andet Den Euroæiske Centralbank (ECB) og vil have slået en strej over en del af Grækenlands gæld.

Men det kan han godt glemme, lyder det fra centralbankens franske bestyrelsesmedlem, Beniot Coeure. I et interview med tyske Handelsblatt slår han fast, at det ikke kan lade sig gøre med de nuværende regler.

"Det er absolut sikkert, at vi ikke kommer til at kunne gå med på en nedskrivning af gælden, der inkluderer græske statsobligationer," siger han.

Både blandt finansmarkedernes aktører og i de politiske kredse bliver der udtrykt usikkerhed om den nye usikre situation.

Storbritanniens premierminister David Cameron skriver på sin twitterkonto, at det græske valgresultat vil føre til fornyet usikkerhed i EU, mens Sveriges finansminister Magdalena Andersson til svensk fjernsyn siger, at Grækenland nu står i en usikker situation, fordi valgløfterne kan gøre det svært at blive i eurosamarbejdet, mens det vil være uoverskueligt at se, hvordan grækerne skal kunne betale deres gæld, hvis de står uden for valutasamarbejde.