Euro kørt i stilling til vækst

Mario Draghi, der er chef for Den Europæiske Centralbank, ECB, har med lave renter og kvantitative lempelser sikret, at euro nu er tilstrækkelig svag til, at Europa kan indlede et nyt økonomisk opsving.

Foto: JUSTIN LANE. Mario Draghi har med lave renter og kvantitative lempelser sikret, at euro nu er tilstrækkelig svag til, at Europa kan indlede et nyt økonomisk opsving.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder meldingen fra en række analytikere, der over for Bloomberg News gør status for et år, hvor euro foreløbigt er svækket 10 pct. over for dollar.

- Han (Draghi, red.) har udført sit arbejde effektivt og genoprettet balancen. Euro er stadig svag takket være hans arbejde og det arbejde, den amerikanske centralbank er i gang med. ECB må være tilfreds med at se, at aktivitetsniveauet er i bedring, siger Gavin Friend, der er strateg hos National Australia Bank, til Bloomberg News.

En solid kombination af et lavrentemiljø og obligationsopkøb har desuden sikret, at euro kan holde fast i svækkelsen i løbet af 2016, lyder meldingen fra analytikerne. Det kan styrke de europæiske selskabers konkurrenceevne og eksport.

Gavin Friend venter, at euro forbliver nogenlunde uændret over de næste 12 måneder og handles til 1,07 dollar ved udgangen af næste år. Til sammenligning handles en euro tirsdag i 1,0946 dollar.

Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News venter analytikerne i gennemsnit en svækkelse af euro på 4 pct. over for dollar i 2016.

Mindre positiv over for euro er den finske udenrigsminister, Toni Soini, der på en pressekonference tirsdag udtalte, at Finland aldrig skulle have deltaget i euro-samarbejdet. Havde Finland stået uden for fællesvalutaen, kunne landet have devalueret sin valuta med henblik på at støtte finsk eksport.

Andelen af finner, der støtter euro, er faldet markant over de seneste år. Der er nu indsamlet 50.000 underskrifter for at få landets parlament til at drøfte, om Finland skal melde sig ud af eurozonen, og den debat skal afholdes i 2016.