ECB forlænger opkøbsprogram frem til marts 2017

ECB-chef Mario Draghi udvider EU's opkøbsprogram, der har til formål at stimulere økonomien i Eurozonen.

Foto: RALPH ORLOWSKI

Den Europæiske Centralbank (ECB) forlænger sit nuværende opkøbsprogram af obligationer frem til minimum marts 2017, og banken er klar til at forlænge yderligere, hvis det er nødvendigt.

Det fortæller den øverste chef for ECB, Mario Draghi, på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Mario Draghi siger samtidig, at ECB er klar til at tage "alle værktøjer" i brug for at løfte inflationen i eurozonen, der ved seneste opgørelse lå på 0,1 pct. i november - milevidt fra målet om en inflation omkring 2 pct.

- Inflationen har været lavere end forventet. Med den information, vi har nu, så forventer vi stigende priser i 2016 og 2017 støttet af vores pengepolitiske tiltag og en bedring i økonomien, siger Mario Draghi på pressemødet.

Centralbanken regner med en inflation på 0,1 pct. i år, 1 pct. næste år og 1,6 pct. i 2017.

Det nuværende opkøbsprogram blev sat i gang i starten af året, hvor ECB har købt obligationer for 60 mia. euro om måneden.

Programmet stod til at udløbe i september næste år, men Mario Draghi har tidligere sagt, at han var klar til at forlænge, hvis det var nødvendigt. Torsdag har ECB desuden besluttet, at det også vil udvide programmet på den måde, at det også vil købe regional gæld.

På pressemødet nævner Mario Draghi også, at den europæiske vækst fortsat er i slæbesporet, men ECB-chefen har dog set bedring i slutningen af året.

Centralbanken har løftet sin vækstprognose for 2015 til 1,5 pct. fra 1,4 pct.

- Vi forventer en fortsat vækst gående fremad. Efterspørgselen skal gerne bliver større med vores tiltag, og derudover vil privatforbruget også være understøttet af de lave oliepriser, siger Mario Draghi.

Tidligere torsdag har ECB varslet, at det sænker indlånsrenten med 10 basispoint, så den nu er på minus 0,30 pct.

Det gør det dyrere for de europæiske banker at sætte penge ind i ECB og skal tilskynde til øget udlån til blandt andet virksomheder, hvilket skal løfte væksten og inflationen.