Markedet har store forventninger til rundhåndet Draghi

Når ECB senere torsdag kommer med sin rentemeddelelse, har aktiemarkedet indstillet sig på, at Mario Draghi vil fastholde sin lempelige kurs. Han har nærmest malet sig op i et hjørne, mener seniorstrateg.

Aktiemarkederne har store forventninger til Mario Draghi, der de seneste år har haft for vane at overraske positivt. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Når Mario Draghi og Den Europæiske Centralbank, ECB, senere torsdag præsenterer deres rentemeddelelse, er det et forvænt og optimistisk aktiemarked, der tager imod.

Helt konkret ventes det, at den 68-årige italiener vil sætte indlånsrenten ned fra de minus 0,2 procent til 0,3 procent, mens ECB forventes at forlænge det storstilede opkøbsprogram af statsobligationer, der har fået tilnavnet »bazookaen«.

Seniorstrateg i PFA, Rasmus Pilegaard, mener ikke, at Mario Draghi har gjort meget for at dæmpe forventningerne.

»Markedet har ret store forventninger til, hvad ECB vil beslutte på mødet i dag. Og Draghi har ikke gjort meget for at dæmpe de forventninger – tværtimod har han været ude og sige, at man vil gøre, hvad der skal til for at nå inflationsmålet på to procent,« siger han.

Chefen for ECB har de seneste år haft for vane at overraske markedet positivt, og Tina Choi, seniorstrateg hos Nordea, forventer heller ikke, at det bliver torsdag, at Mario Draghi gør op med den vane.

»Draghi har igennem det sidste års tid haft for vane at levere mere end markedet forventer. Han har været en bunddygtig taler, der har kunnet styre forventningerne. Vi har set store effekter hver gang, og markedet har reageret på hans udmeldinger meget tidligt i forløbet,« siger Tina Choi og tilføjer, at den strategi dog kan have en bagside.

»Det er en halvfarlig strategi, hvor han maler sig op i et hjørne, hvor han skal levere,« konstaterer hun.

Rasmus Pilegaard vurderer ligeledes, at forventningerne er tårnhøje blandt investorerne. Uanset hvad er det dog vanskeligt at forestille sig, at torsdagens melding kan få negativ indvirkning på de finansielle markeder.

»Om Draghi kan overraske markedet igen er tvivlsomt, men selvom han bare lever op til gennemsnittet af forventningerne, vil det være en ret markant lempelse af pengepolitikken i Europa. Det burde give et fornuftigt indspark til de finansielle markeder,« fortæller Rasmus Pilegaard.

Rentemeddelelsen ventes at blive sendt ud omkring klokken 14 torsdag.