Enron-skurk står til tidligere løsladelse

Jeff Skilling blev i sendt 24 år i fængsel for det storstilede bedrageri, der kostede energikæmpen Enron livet - nu har han pludselig fået håb om at slippe ud tidligere end ventet.

Her ses Jeff Skilling til retssagen i Houston i 2006. Kort tid efter blev hans nye hjem et fængsel. Dommen lød på 24 år i sagen om Enrons kollaps, der skabte et ramaskrig i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICHARD CARSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er over ti år siden, at den amerikanske energikæmpe Enron chok-kollapsede i det, der er blevet en af amerikansk virksomhedshistories største skandaler. Og det er knap syv år siden, at det efterfølgende retsopgør endte med at sende topchefen Jeffrey Skilling bag tremmer.

Nu er der dog håb for Skilling om at komme tidligere ud af fængslet end ventet. Den fængselsdom på 24 år, Skilling fik for sin hovedrolle i Enrons konkurs, kan meget vel blive mindsket med ti år. Det er i hvert fald resultatet af et forlig mellem sagens forsvarsadvokater og anklagere, der ifølge det amerikanske erhvervssite Daily Finance netop er blevet indgået.

Forliget skal dog først godkendes af en dommer. Afgørelsen ventes at falde 21. juni, hvor en høring ved distriktsdomstolen i Houston, Texas, vil tage sagen op, og der er intet, der er afgjort endnu. Det kan godt være, at advokaterne er blevet enige om en aftale, men dommeren kan meget vel vælge at se på sagen med samme alvor, som da den rullede i 2006.

Jeffrey Skilling blev dømt sammen med blandt andet den nu afdøde bestyrelsesformand for Enron, Kenneth Lay, for et omfattende bedrageri, der førte aktionærer, kunder, medarbejdere og myndighederne bag lyset i en grad, der ikke var set før i så stor stil.

I en ekstremt opfindsom grad pakkede de Enron og virksomhedens forretninger ind i lag på lag af virksomheds- og regnskabstekniske konstruktioner, så ingen ud over en håndfuld nøglepersoner kunne overskue sandheden - og den var, at Enron var bundrådden, og at virksomheden havde formøblet investorers, bankers og medarbejdernes pensionsopsparing i en febrilsk jagt på både ekspansion og en stigende aktiekurs.

I slutningen af sidste århundrede, før skandalen rullede, blev Enron igen og igen rost til skyerne for sin iværksætterånd, opfindsomhed og evne til at skabe afkast. Rygklapperne kunne dog ikke have taget mere fejl. De samlede tab på Enron og dens ledelses dispositioner menes alt være løbet op i enorme beløb. Alene aktionærerne tabte ifølge avisen USA Today 50 milliarder dollar.

Derudover blev Enron-skandalen et symbol på den grådighed og mangel på moral, nogle mener karakteriserede den amerikanske virksomhedskultur omkring århunderedeskiftet, hvor gamle snusfornuftige dyder i fleres øjne var blevet skiftet ud med en skruppelløs og ekstrem jagt på hurtig profit, hvor enten det at gå til stregen af gældende lov blev anset for at være normen.

Enron var grundlæggende et energiselskab, der gjorde sig til markedsleder inden for det dengang nyligt liberaliserede gasmarked, men virksomheden kastede sig også ud i storstilede internet-investeringer inden for bredbåndsforbindelser og tjenester.

Sidstnævnte var årsag til, at Enron også kom til at symbolisere IT-boblen og dens kollaps, der fandt sted samtidig. Enron-sagen er blevet beskyldt for at have været en af hovedårsagerne til, at investorerne valgte at vende IT-sektoren ryggen, og dermed en af de udløsende faktorer til boblens brist.