Enron-topchef kunne ikke selv betale for kop kaffe

Den tidligere Enron-topchef Jeff Skilling har i de seneste år levet livet i et fængsel i Minnesota. Manden, der før hen har håndteret masser af millioner, har ikke længere lov til at købe sin egen kop kaffe.

Enrons tidligere topboss, Jeff Skilling Fold sammen
Læs mere
Foto: Dave Einsel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeff Skilling har i de senere år været en udskældt figur i den amerikanske offentlighed. Som tidligere Enron-topchef stod han i spidsen for en skandale, der trak masser af amerikanere med ned i hans eget dybe fald. I dag sidder han i fængsel, men i løbet af denne måned vil den amerikanske højesteret vurdere om Enron-topchefen i realiteten fik en fair retssag. Og spekulationerne om en mulig genåbning af sagen eller en løsladelse er begyndt at løbe i forvejen.
 
I den forbindelse bringer Fortune et to år gammelt interview med Jeff Skilling, der blandt andet afslører, at manden, der dagligt håndterede millioner af amerikanske dollars ikke engang længere kan købe sin egen kop kaffe.

”Kunne du købe mig en kop kaffe? De indsatte har ikke lov til at røre penge eller bruge maskinerne. Det kan sætte mig i isolation i en uge for det,” spørger han undervejs i interviewet.

På interviewets tidspunkt har Skilling siddet i fængsel i 17 måneder og har brugt det meste af tiden på at undgå sygdom. Han dyrker yoga, går lange ture og undgår kalorietunge måltider for at holde sig i form. Han har forsøgt at få venner, men indrømmer samtidig at han er ensom. Søsteren Sue har besøgt ham ofte, mens hans to børn kun har været på besøg én gang. Skilling indrømmer, at det er et tab, at han igennem den 24 år lange fængselsstraf ikke kan følge med i sine børns udvikling.

I stedet for at bruge sin ret til at tie, valgte Skilling den modsatte strategi, da anklagerne om bedrag kom. Han talte ifølge sig selv for meget under retssagen og hjalp advokaterne alt for meget med emner, som de ellers skulle have brugt tid på at nå frem til. Dengang mente han, at det var værd at tage risikoen ved at tale åbent. I interviewet taler Skilling om, at han har indset, at det måske ikke var den rette vej at gå.