Du kan brænde inde med svenske sedler

Det er ikke længere muligt at få vekslet de to svenske sedler, der udgår den 31. december. Nu må man over sundet.

50 og 1000 kronesedlerne er ikke de eneste, der ryger. Inden 2015 skal samtlige mønter og sedler i Sverige skiftes ud.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

De næste to år står Sverige over for den helt store udskiftning af sedler og mønter. Alt skal skiftes ud. Det sker for at øge sikkerheden mod forfalskning. Første etape er 50 og 1000 kronesedlerne, der udgår den 31. december. 

Ligger du inde med de sedler, må du nu styre over sundet og spendere dem.

De danske banker har nemlig lukket ned for vekslingen. Hos Arbejdernes Landsbank, Danske Bank og Nordea var det sidste chance i slutningen af november for at veksle de to slags svenske sedler.

Det skyldes, at bankerne ellers ikke kan få pengene vekslet. Kan de ikke det, så taber de penge på det. Derfor lyder meldingen fra alle tre banker, at der ikke er meget at gøre for kunderne.

Hverken Danske Bank eller Nordea har nogen ide om, hvor mange af de ældre sedler, der er tilbage i det danske landskab. Heller ikke, hvor mange danskere, der har indleveret ældre sedler. Begge vurderer ikke, at der er tale om mange danskere, der har dem liggende i skrivebordskuffen. 

Vælger man at køre over sundet og bruge pengene, skal man være beredt på, at nogle butikker i Sverige ikke længere tager imod sedlerne. Nordeas pressechef Stephan Ghisler-Solvang fortæller, at de svenske vekselbureauer oplever, at flere afleverer pengene hos dem, fordi kunderne bliver afvist i forskellige butikker. Hvilke ved han ikke. 

Ligger du inde med nogle af de gamle sedler, er det afgørende, om pengesedlen har et foliebånd eller ej. De ældre versioner har nemlig ikke et foliebånd, og det er dem, der bliver ugyldige efter den 31. december 2013. Dem med foliebånd kan stadig bruges.