Er dine svenske kroner ugyldige fra nytår?

Efter den 31. december vil visse svenske pengesedler være ugyldige. I begyndelsen af 2015 vil alle Sveriges mønter og sedler blive skiftet ud.

I 2015 vil alle Sveriges mønter og sedler blive skiftet ud. Det sker for at øge sikkerheden mod forfalskning.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Har du svenske pengesedler liggende i skrivebordskuffen, så er det værd at tjekke, om der skulle være nogle 50 eller 1000 kronesedler iblandt.

Sverige har nemlig valgt at skifte de to sedler ud. Så når rådhusklokkerne har ringet et nyt år ind, vil de gamle sedler være ugyldige.

Men det er afgørende om pengesedlen har et foliebånd eller ej. De ældre versioner har nemlig ikke et foliebånd, og de bliver ugyldige efter den 31. december 2013. Dem med foliebånd kan derimod godt bruges.

Det er ikke de eneste sedler, der står til en udskiftning. I begyndelsen af 2015 får Sverige både helt nye sedler og mønter.

Det er blandt andet for at gøre det sværere at forfalske pengesedler. De nye sedler vil nemlig have nye sikkerhedselementer, der beskytter bedre mod forfalskning. De nye mønter vil ændre udseende. De vil blive både mindre og lettere.

Her er de ugyldige og gyldige sedler: