Tysk puslespil af ødelagte pengesedler

Oversvømmelser i Sydøsttyskland har fået Bundesbanks teknikere på overarbejde med at restaurere ødelagte eurosedler.

Teknikerne fra Bundesbank skal bruge omkring 50 procent af en pengeseddel for at kunne bekræfte, at der er tale om en ægte euroseddel, og for at undgå, at den samme seddel bliver talt to gange. Foto: Kai Pfaffenbach. Fold sammen
Læs mere

Et i forvejen umådeligt vådt forår i Centraleuropa blev toppet af den mest regnfulde maj i Østrig i 156 år. Jorden i store dele af centraleuropa var mættet med vand, og Elben og Donau gik over sine bredder. Værst gik det ud over det sydøstlige Tyskland, der blev ramt af oversvømmelser, hvis ødelæggelser myndigheder og lokalsamfund stadig arbejder på at rette op.

Men i den tyske forbundsbanks afdeling i Mainz arbejder et hold teknikere på en anden form for rekonstruktion. 13 ansatte i Deutsche Bundesbank arbejder til daglig med at rekonstruere de beskadigede eller ødelagte sedler. Efter sommerens oversvømmelser er bunken af arbejde vokset ekstremt.Vandets hærgen ødelagde nemlig tusinder af eurosedler i butikker, bankernes kældre og pengeautomater og private hjem. Pengesedlerne blev indleveret til bankerne og sendt videre til Bundesbank. Alene i de første otte uger efter oversvømmelsen er der blevet indleveret mere end 100.000 sedler til en værdi af mere end fire millioner euro. Sidste år tjekkede Bundesbank mere end 840.000 eurosedler.

Se billedgalleri: Her redder tyskerne Euroen

Det er en tidskrævende proces, fordi mange af sedlerne er næsten helt opløst efter at have ligget i vand i dagevis. Ofte er det en næsten ukendelig papirmasse, teknikerne får på bordet. De skal skille sedlerne ad og rekonstruere dem igen for at finde ud af, hvor mange der er tale om.

Teknikerne skal bruge omkring halvdelen af en pengeseddel for at kunne verificere dens ægthed. Når Bundesbank har slået fast, at der er tale om ægte eurosedler, bliver de beskadigede pengesedler brændt, og ejeren får nye sedler i erstatning.

Den danske Nationalbank oplyser, at man ikke har tilsvarende teknikere herhjemme. Hvis man har en ødelagt pengeseddel, skal den indleveres i et pengeinstitut, der derefter sender sedlen ind til Nationalbanken. Alle pengesedler, Nationalbanken modtager, bliver sendt gennem en sorteringsmaskine, der sorterer de mest slidte og beskadigede fra. Sedler, der er så beskadigede – enten af farve eller iturevne – at maskinen ikke kan håndtere dem, bliver sorteret manuelt. Herefter bliver de ødelagte pengesedler makuleret og brændt. I 2012 kasserede og brændte Nationalbanken pengesedler for samlet set 157 millioner kroner. Det svarer til omkring tre promille af den samlede seddelmængde i omløb.

Ifølge Nationalbanken stiger levetiden af en pengeseddel med værdien. De små sedler skifter oftere hænder og slides derfor hurtigere. En 50-kroneseddels levetid er normalt omkring halvandet år, mens en 1.000-kroneseddel som regel holder mindst fem år.

Køb adgang til månedens Berlingske Business Magasin i PDF-format her