Det er dobbelt op for opfinderkonkurrence

Innovation. Interessen for årets store opfinderkonkurrence kom sent, men da den endelig kom, var det med stormstyrke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så sent som sidst i maj havde arrangørerne af årets store opfinder- og idékonkurrence modtaget sølle tre tilmeldinger 14 dage før fristen for sidste tilmelding udløb.

Dengang kunne virksomhedskonsulent Poul Damgaard Sørensen, Væksthus Midtjylland i Århus, ikke skjule sin frustration over den manglende interesse.

En uge senere så det bedre ud. Der var kommet godt 30 tilmeldinger, men alligevel! Ved en tilsvarende konkurrence for to år siden var der 73 deltagere. Enkelte opfindere begyndte at begrunde den manglende interesse for konkurrencen med, at risikoen for at miste sin opfindelse var alt for stor, præmiebeløbet for lille taget omkostningerne i betragtning og så fremdeles.

Så røg ketchuppen ud af flasken. Den sidste uge modtog Væksthus Midtjylland mere end 20 tilmeldinger hver eneste dag.

Nu kan Poul Damgaard Sørensen så konstatere, at det er dobbelt op for årets udgave af opfinderkonkurrencen, som modtog 154 tilmeldinger.

Ikke overraskende er han særdeles godt tilfreds med interessen.

- For det første viser de indsendte opfindelser og ideer, at kreativiteten og idérigdommen fortsat stortrives herhjemme. For det andet viser de, at opfinderne ikke går rundt og skjuler, de er opfindere, sådan som det måske engang har været tilfældet. Endelig kan jeg konstatere, at opfinderne naturligvis passer på deres ideer. Mange af de tilmeldte opfindelser og ideer er allerede beskyttet under den ene eller den anden form, siger Poul Damgaard Sørensen.

Konkurrencen arrangeres i et samarbejde mellem de Regionale Væksthuse i Danmark og Messecenter Herning. Den samlede præmiepulje er på mere end 320.000 kr., som er sponsoreret af videnskabsministeriet, Otto Bruuns fond, patentbureauer, Patent og Varemærkestyrelsen og Messecenter Herning.

Der uddeles en første-, anden- og tredjepræmie, men som noget nyt i år er der også en specialpris, der mere går til en person end til en produktidé.

- Hvad angår specialprisen, har vi ikke skelet så meget til de kommercielle aspekter ved opfindelsen. Det er mere personens kreativitet, vi ønsker at hædre. Der er tale om en person med en typisk opfinderhjerne. En person, som via en indsigt i en problemstilling formår at tænke outrerede tanker med realismen i behold. Specialprisen går derfor ikke nødvendigvis til opfindere med stor teknisk indsigt, forklarer Poul Damgaard Sørensen, der holder kortene tæt til kroppen, hvad angår vinderne.

For to år siden blev konkurrencen vundet af en gruppe forskere med tilknytning til DTU for deres opfindelse af en brintpille. I år er der ikke kommet tilmeldinger fra forskermiljøer, men det gør ikke årets konkurrence mindre spændende, mener virksomhedskonsulenten.

- Et af vinderprojekterme vil, hvis ideen bliver brugt rigtigt, kunne revolutionere indtil flere brancher. Der er tale om en opfindelse, hvor folk typisk reagerer med et: "Hvorfor er der ikke nogen, der har tænkt på det her før?" Der er tale om en opfindelse, som findes i visse afarter andre steder. Her er der imidlertid tale om en kombination af noget helt nyt og nogle gamle ingredienser, som tilsammen skaber helt nye funktioner, som med sikkerhed kommer til at vække opsigt, fortæller han.

Et af de andre vinderprojekter handler om sikkerhed, oplyser Poul Damgaard Sørensen. Også her kombineres flere ting, så resultatet bliver, at der opnås flere fordele på en og samme tid ved at anvende produktet.

Med det tredje vinderprojekt nærmer konkurrencen sig maskiner, men lettere gådefuldt antyder virksomhedskonsulenten, at der er tale om en opfindelse, som på en og samme tid med fordel kan anvendes i industrivirksomheder samtidig med, at den også kan blive hvermandseje. Vi kommer alle til at kunne gøre brug af den, fastslår han.

Hvem der vinder første-, anden- og tredjepræmien af-sløres onsdag 5. september kl.15.00 i hal K. Det bliver bestyrelsesformanden for Grundfos koncernen, Niels Due Jensen, der kommer til at foretage præmieoverrækkelsen.