Fra sneplove til trestjernet golfnyhed

HI07. Vejen-virksomheden Olet Industrigummi forbereder sig på at levere modkøbsordrer til udenlandske forsvarsleverandører. Stort potentiale i nyhed på HI.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en verden til forskel på dengang, Heine Klockmann begyndte at reparere gummistøvler og cykeldæk fra en servicestation i Vejen for 60 år siden, og til nutidens producent af gummikomponenter, Olet Industrigummi A/S.

Ejeren af den sydjyske virksomhed siden 1989, fabrikant Ib Kragh, kom fra posten som salgschef i eksportafdelingen hos en af de største kunder gennem 50 år, den kendte producent af udstyr til glatførebekæmpelse Epoke A/S. Da han blev selvstændig, havde han to medarbejdere. Nu har virksomheden 26-27 ansatte og er en af de stadig færre danske producenter af industrigummi.

- Gummi er et unikt materiale, idet et gummiemne vil rette sig ud til sin oprindelige form, selv om det er trukket ud i to-tre gange sin længde. Desuden har materialet en række andre gode egenskaber, siger Ib Kragh.

ForsvarsordrerKunderne befinder sig ud over glatførebekæmpelse inden for især maskin- og elektronikindustrien, vindmøller og offshore. Desuden er Olet Industrigummi med i CenSec-netværket, der forsøger at få del i modkøbsordrer, når det danske forsvar køber kampvogne, fly og andet militært udstyr hos udenlandske leverandører.

- Forsvarsordrerne skal have en vis størrelse, for at det kan betale sig, og 60 procent af produktionen skal foregå i Danmark for at komme i betragtning, siger Ib Kragh.

Olet Industrigummi fremstiller gummidele fra helt ned til under et gram og op til 40 kg tunge gummiskær til sneplove. De fleste af emnerne sprøjtestøbes, og virksomheden har lige investeret 2,4 mio. kr. i to nye maskiner til støbning i lokalerne på Vinkelvej i Vejen, hvor virksomheden har haft hovedsæde siden 2004 efter 23 år i Askov.

Efter et år præget af eftervirkninger af flytning, indkøring af nye emner i produktionen og et beskedent underskud er Olet Industrigummi nu atter i plus i det regnskabsår, der slutter om få uger.

Trestjernet golfnyhedMellem de vægtmæssige yderpunkter befinder sig produkter som dele til designeren Jacob Jensens urlænker og senest et nyt produkt til golfsporten, Mul-tee, der er trestjernet nyhed på HI Industri 2007 i Herning.

Mul-tee frigør golfspillere for ærgrelsen over ødelagte og forsvundne tees, og gummiversionen med seks positioner, der kan tilpasses underlaget, spås store muligheder både i Danmark og på eksportmarkederne. Indtil videre er den produceret i små 5.000 eksemplarer.

- Vores kunde havde fået tee'en lavet hos en anden producent, uden at den opfyldte kravene. Udfordringen var at finde et materiale, der kan tåle bevægelser, slagpåvirkninger og at blive foldet i seks stillinger. Det er lykkedes, siger Ib Kragh.

Olet Industrigummi løser gerne den slags specialopgaver.

Andre kan være emner i fødevaregodkendt gummi, eventuelt kombineret med rustfri beslag, som regel som totalleverance.

Øl, is og slagterivarer er nogle af de fødevarer, der tåler berøring med Olet-produkterne.

69-årige Ib Kragh har sikret generationsskiftet i virksomheden, idet døtrene Connie og Tina begge arbejder i Olet Industrigummi og er medejere. Næste skridt bliver at ansætte en adm. direktør til at stå for ledelsen, når fabrikanten træder tilbage.

Gennembrud med et slagEjeren af det lille Odense-firma Mul-tee ApS, Michael Thomsen, anslår, at den nyudviklede gummi-tee til golfspillere alene i Danmark vil kunne sælges i 10.000-20.000 eksemplarer om året, hvis den slår an.

- Den helt store opgave er at få produktet brandet, så golfspillere bliver klar over, at det er Mul-tee, der skal til inden for golfsporten. Mul-tees helt store styrke er alsidigheden, for eksempel at den er anvendelig både sommer og vinter, også i frostvejr, siger Michael Thomsen.

Første fase af salget er det danske marked, og her har Mul-tee fået et gennembrud ved at indgå aftale med en af landets førende golfgrossister, Lars Kjær & Co. i Hasselager, der har fået rettighederne i Danmark og vil sælge den nye tee gennem golfbutikker, Dansk Supermarked og ved erhvervsarrangementer.

Næste fase er eksporten, og Michael Thomsen, der indtil videre beholder sit gode, faste job ved siden af enmandsfirmaet, vil være at finde på Olet Industrigummis stand på HI Industri i Messecenter Herning for at slå et slag for nyskabelsen.

- HI Industri er for mig et kanon udstillingsvindue, idet mange golfspillere er samlet på messen, siger Michael Thomsen, der foreløbig har afsat knap et par tusinde Mul-tees.

En traditionel trætee koster 20 øre, en Mul-tee har en vejledende udsalgspris på 75 kr., så det kræver en anden tankegang hos golfspillere at slå med gummi som underlag.