Derfor kvalitetsreformen

Minikronik. Kvalitetsreformen indeholder en historisk stor investeringsplan på 50 mia. kr. til fornyelse og forbedringer af den offentlige sektor, skriver dagens kronikør.

Den offentlige sektor i Danmark er effektiv og har dygtige medarbejdere, der sikrer os danskere nogle af verdens bedste velfærdsydelser. Men den offentlige sektor står også over for nogle store udfordringer i de nærmeste år. I løbet af de næste ti år vil hver fjerde offentlige ansatte trække sig fra arbejdsmarkedet.

Det er 200.000 mennesker. Samtidigt bliver vi flere ældre, der skal sikres gode behandlingstilbud på ældrecentre, hospitaler mv. Der er derfor behov for omfattende nye initiativer, hvis vi fortsat skal kunne modtage stadigt bedre velfærdsydelser. Det er i det lys, regeringen nu fremlægger kvalitetsreformen.

Historisk investeringsplanKvalitetsreformen indeholder en historisk stor investeringsplan på 50 mia. kr. til fornyelse og forbedringer af den offentlige sektor. Pengene skal sammen med bevillinger fra regioner og kommuner rette op på årtiers manglende investeringer i blandt andet sygehuse, skoler og daginstitutioner. Det vil sikre os danskere de rette rammer og den rigtige teknologi til fremtidens velfærdsydelser.

Konkrete velfærdsinitiativerKvalitetsreformen indeholder desuden en kvalitetspulje på 10. mia. kr., der skal sikre en lang række konkrete velfærdsinitiativer. Det gælder for eksempel afskaffelse af lukkedage i daginstitutioner, faste kontaktpersoner på sygehuse og i ældreplejen, akut kræftbehandling og hurtigere ambulanceberedskab.

Tilbudene skal i høj grad udarbejdes i samarbejde med kommuner og regioner. Endeligt vil reformen sikre, at der uddannes mere plejepersonale samt at offentlige ansatte sikres et godt og udviklende arbejdsmiljø.

Fordi kvalitetsreformen er indarbejdet i regeringens økonomiske fremskrivning frem til 2015, ligger der en fuld og solid finansieringsplan bag, som oven i købet ligger indenfor skattestoppet.

Reformen vil på den måde sikre, at den danske velfærdsstat gøres langtidsholdbar og at det i fremtiden bliver endnu bedre at være borger i Danmark.