Danske økonomer tror på øget vækstgear i Tyskland

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i februar, da det steg til 111,3 fra 110,6 måneden før. Det gode tegn, lyder det fra danske økonomer.

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i februar, da det steg til 111,3 fra 110,6 måneden før. Det gode tegn, lyder det fra danske økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ULRICH PERREY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solide tal. Det prædikat giver Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen, mandagens overraskende gode Ifo-tal fra Tyskland, som overgik markedets forventninger ved i februar at stige til 111,3 fra 110,6 måneden før. Tallet skal sammenlignes med konsensus om indeks 110,5 ifølge Bloomberg News.

- Det må vurderes at være solidt i en tid, som har været præget af turbulens i de fremvoksende økonomier og ikke mindst den politiske krise i Ukraine, skriver Helge J. Pedersen, der noterer, at bedringen er drevet af en stigning i indekset for det aktuelle forretningsklima til 114,4 fra 112,4.

Det var en positiv overraskelse, idet konsensus var en noget mere behersket forbedring til 112,8. Også forventningsindekset var en smule bedre end ventet, selvom det faldt til 108,3 fra 108,9 i januar.

- Udviklingen i Ifo-indikatoren er blot det seneste skud på stammen af økonomiske nøgletal, som illustrerer, at Tyskland er i økonomisk topform. På grund af Tysklands historiske rolle som Europas vækstlokomotiv er det derfor også Tyskland, som vi skal satse på som drivkraft i bestræbelserne på at få trukket resten af Europa og i særdeleshed dansk økonomi ud af det aktuelle dødvande, forklarer Helge J. Pedersen.

Tysklands betydning for den danske eksport er aftaget noget over de seneste år, men det ændrer ifølge Nordeas cheføkonom ikke ved, at Tyskland stadig er Danmarks vigtigste handelspartner. Derfor er det afgørende for eksportudsigterne, at Danmarks nabo mod syd får "trimmet de økonomiske muskler".

Sydbanks cheføkonom Jacob Graven mener også, at Ifo er et klart signal om, at tysk økonomi er på vej op i fart, og med en estimeret vækst på 1,5-2,0 pct. udråber han Tyskland til Europas vækstmotor i år.

- Det giver gode muligheder for, at Danmark og resten af Europa kan få økonomisk medvind, da Tyskland er det største eksportmarked for de fleste europæiske lande, skriver Jacob Graven, der til trods for de bedre udsigter i Europa mener, at Den Europæiske Centralbank meget vel snart kan sætte renten ned.

Det skyldes dels, at opsvinget stadig er svagt i de fleste eurolande, men især fordi inflationen endnu er så langt fra centralbankens inflationsmål på 2 pct. I januar aftog inflationen til 0,7 pct. på årsbasis.

- Vi venter, at ECB inden længe sætter udlånsrenten ned til 0,1 procent fra 0,25 procent. Mere utraditionelle tiltag som negativ indlånsrente, mere lempelige lånemuligheder for bankerne i eurozonen eller opkøb af finansielle aktiver for nye penge fra centralbanken kan også komme på tale, skriver han.