100 procent dansk i München

Navnet siger det. Det danske biotekselskab Bavarian Nordic har rødder i Bayern og er en af de største danske virksomheder i den sydligste tyske delstat, hvor den indgår i en af Europas store biotekklynger.

Reportage fra Bavarian Nordic i München til serie, der skal køre i Berlingske Business om tre danske virksomheder som har succes i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"De ser noget stive ud."

Robin Steigerwald har hevet noget, der ligner en kæmpe urinprøve i en plastflaske ud af et af køleskabene i Bavarian Nordics laboratorium i Martinsried ved München og trykket lidt af den gullige væske ud på pladen under mikroskopet med en pipette.

Det er kyllingeceller i flydende form, og lederen af vaccineudviklingen er ikke helt tilfreds med dem, da han får et nærmere kig i mikroskopet.

For det uøvede øje er der ikke noget at komme efter, men forskeren kan se, at cellerne er småsløje. Hvis det ikke bare var en demonstration til ære for Berlingske Business Magasin, ville han finde en anden flaske frem fra køleskabet med celler, der er friskere og mere føjelige og bøjelige at arbejde med.

Cellerne indgår i udviklingen af vacciner mod forskellige infektionssygdomme hos Bavarian Nordic, der med omkring 100 ansatte er en af de største danske virksomheder i Bayern.

I en bygning med glasfacader og aflåst elevator, som man skal brummes ind i fra receptionen, ligger virksomhedens laboratorier og kontorer fordelt på fem etager. Her foregår det centrale forsknings- og vidensarbejde med virksomhedens drivende produkt, koppevaccinen Imvamune, som amerikanerne foreløbig har købt 28 millioner doser af.

Baggrunden for, at biotekselskabet har placeret sin infektionsdivision netop her, er enkel, fortæller administrerende direktør Anders Hedegaard:

»Det var forskere i München, der i 1994 henvendte sig til det daværende NeuroSearch og præsenterede deres forskning inden for koppevaccine. Ledelse og bestyrelse vurderede, at det faldt uden for rammerne i virksomheden, men som et spin out stiftede man Bavarian Nordic. Bavarian, fordi det ligger i Bayern, Nordic, fordi kapitalen kommer fra Danmark.«

Ud over laboratoriet i München har virksomheden en forskningsdivisioni Californien, der koncentrerer sig om cancer, mens produktion og administration ligger i Kvistgård i Nordsjælland.

»Vi har adresser i tre lande, der alle er dyre at drive virksomhed i. Når det gælder aflønning af dygtige forskere, er det plus/minus det samme,« konstaterer Anders Hedegaard.Hvilke fordele har I af placeringen i München?

»Især i begyndelsen, når man etablerer en ny biotekvirksomhed, er det en fordel at ligge i en veletableret biotekklynge som den, vi indgår i. Det gør det lettere at tiltrække nye medarbejdere, mens virksomheden er lille, men med den størrelse, vi har nu, er det ikke længere det, der gør en afgørende forskel.«

Biotekklyngen i München flerdoblede i løbet af få år i 90erne antallet af selskaber, da regionen satsede hårdt på biotek, og der blev skabt optimale etableringsmuligheder. Den daværende administrerende direktør i Bavarian Nordic, Peter Wulff, sagde dengang i et interview, at der var mere fordelagtige muligheder for at få støtte i München end i Danmark, lettere at tiltrække forskere og at man i vækstområdet Martinsried havde en perfekt videnbase at trække på, omgivet af biblioteker og universiteter.

I dag kunne laboratoriet på sin vis lige så godt ligge i Danmark, er Anders Hede­gaards vurdering:

»I princippet kunne laboratoriet også ligge herhjemme, hvis det ikke var, fordi vi var etableret i München. Når man en gang har etableret sig et sted og oparbejdet de kompetencer og gode vilkår, der skal til at tiltrække flere dygtige medarbejdere, skal man virkelig tænke sig om, før man begynder at flytte rundt. Og laboratoriet ligger godt i München. Det er nemt at rekruttere dertil fra hele verden.«

I øjeblikket er lederen af infektionsdivisionen engelsk. Derudover er der ansatte fra Italien, Sverige, USA, Østrig og Guatemala, som arbejder på Bavarian Nordics adresse i Martinsried, fortæller Robert Steigerwald.

Han er selv tysk som flertallet af de ansatte og definerer Bavarian Nordic som en helt igennem tysk virksomhed, der er 100 procent danskejet. Alligevel har det danske sat sit aftryk, for omgangsformen er mindre formel end i andre tyske virksomheder.

»Vi bruger ikke titler som doktor, når vi taler til hinanden, som man ellers for det meste gør her i området. Vi er dus og på fornavn med hinanden.«

Når Anders Hedegaard besøger laboratoriet, oplever han heller ikke den store kulturforskel i forhold til den dansk placerede del af virksomheden:

»Grundlæggende har vi de samme værdier. Det er klart, at man skal have respekt for de lokale kulturforskelle. Men der er ikke de store barrierer at overvinde mellem danskere og tyskere. Især ikke, fordi miljøet er meget internationalt, når man arbejder inden for forskning og udvikling. Sydtyskere er da generelt mere formelle end danskere, men jeg oplever ikke den bayerske konservatisme med samme styrke, som da jeg var ansat i en anden virksomhed. Da var jeg på doktor-titel selv med mennesker, der refererede til mig, og som jeg normalt ville kalde ved fornavn.«