Tyskerne har taget spender-bukserne på

De rekordlave renter får tyske forbrugere til droppe opsparingen og købe boliger og ferier og gå på shoppingtur i stedet.

Tyskerne er stadig blandt Europas mest sparsommelige, men en større del af indkomsten anvendes nu til forbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyske holdholdningers opsparingsratio er den laveste siden 2001, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter at fagforeningerne sikrede sine medlemmer store lønforhøjelser, beskæftigelsen sætter nye positive rekorder og renten på bankindeståender er stort set lig med nul, sparer de private husholdninger i Europas største økonomi en mindre andel af deres indkomst end på noget tidspunkt siden 2001, skriver nyhedsbureauet.

I europæisk sammenhæng er de tyske forbrugere dog fortsat de mest spareivrige, men forskellen mellem tyske forbrugere og de øvrige europæiske forbrugere svinder ind.

Ifølge de seneste tal fra EUs statistiske kontor Eurostat er den tyske opsparingsratio, der i øjeblikket ligger på ti procent, faldet siden 2008, mens forbrugere i blandt andet Storbritannien og Luxembourg har øget deres opsparingsandel i samme periode, skriver Reuters.

Ifølge analyseinstituttet GfK er tilbøjeligheden til at spare op i Tyskland på det laveste niveau siden genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland i 1990.

»Det skyldes hovedsageligt, at renterne er på et historisk lavt niveau, og det betyder, at du stort set ingen rente får af klassiske investeringer længere. Så i reelle termer, og når man tager højde for inflationen, er folks opsparing blevet devalueret,« siger Rolf Buerkl, der er økonomi hos GfK til Reuters.

Ifølge GfK er de tyske forbrugeres optimisme på det højeste niveau i seks et halv år, og tyskerne er mere villige til at købe end på noget tidspunkt i de sidste syv år, mens deres indkomstforventninger er vokset til det højeste niveau i 13 år.

Det skal ses på baggrund af, at tyske husholdningers disponible indkomst ifølge Reuters voksede med 2,1 pct. i 2013, mens forbruget voksede endnu mere, nemlig med 2,5 procent.

Den tyske lyst til at bruge penge frem for at spare op er godt nyt, både for den tyske og den europæiske økonomi. Men ifølge økonomi Christian Schulz fra Berenberg Bank, skal man ikke forvente at se samme stigninger i forbruget som i de anglo-saxiske lande, skriver Reuters.

Pengene bruges blandt andet på ferier og private rejser. Ifølge GfK steg salget af ferier og rejser med otte pct. i 2013. Derudover er der i øjeblikket god gang i bolighandlen i Tyskland.

»Private investerer mere i ejendomme. De udnytter fordelen af en periode med lave renter, som gør det værd at optage mere gæld,« siger Ralph Henger, seniorøkonom med speciale i ejendomshandler hos Kølns Institute for Economic Research til Reuters.