EU skal øge konkurrenceevnen

EU-landene skal forstærke skiftet fra akut krisestyring til fokus på reformer, som øger landenes konkurrencekraft, lyder opfordringen fra politiske ledere og erhvervschefer forsamlet til WEF-topmøde i Schweiz.

Hollywood-stjernen Matt Damon er i Davos i sin egenskab af medstifter af miljøorganisationen water.org. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De, som omfavner reformer, vil vinde!«

Sådan lød budskabet fra den britiske premierminister, David Cameron, som fredag på World Economic Forums årsmøde i Davos gav sin opskrift på, hvordan Europa kan rykke sig fri af krisen og opleve ny vækst.

David Cameron talte med en vis autoritet over for det internationale publikum, eftersom britisk økonomi for alvor er ved at løfte sig. I sin nyeste prognose forventer Den Internationale Valutafond, IMF, at den britiske økonomi ekspanderer med 2,4 procent i 2014 sammenlignet med 1,6 procent for Tyskland og kun 0,9 procent for Frankrig.

Budskabet om reformer blev ikke kun sendt af David Cameron. I stort set alle diskussioner på WEF-årsmødet om Europas fremtid har kravet om en fortsat reformkurs været dominerende.

Da formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, under en session skulle komme med sine anbefalinger til, hvordan Europa kommer ind på et langsigtet vækstspor, lød svaret: »Vi bliver nødt til at fastholde fokus på reformer. Europa har levet over evne, og vi har lært lektien under krisen, men arbejdet er langt fra overstået.«

EU-præsidenten fremhævede, at det værste nu er overstået, og han mindede publikum om, at der for blot få år siden var frygt for, at de mest sårbare sydeuropæiske økonomier ville kollapse og kaste eurozonen ud i en uoverskuelig krise.

På den baggrund konstaterede han, at Europa i kriseårene har taget afgørende skridt med gennemførelse af spare­programmer, hård budgetstyring og vedtagelse af nye fælles spilleregler for bank- og finanssektoren. Men han understregede samtidig, at politikerne må fastholde arbejdet med at få styr på budgetunderskud og gæld, ligesom EU-landene må arbejde mere på at øge produktivitet og konkurrencekraften for at kunne klare sig i den globale kappestrid om vækst, velstand og velfærd.

»Vi vender ikke tilbage til business as usual,« understregede EU-præsidenten.

Næsten som et ekko blev pointen gentaget, da OECDs generalsekretær, Angel Gurria, blev spurgt om opskriften på vækst: »Reformer, reformer og reformer,« fastslog han.

Angel Gurria gjorde det klart, at opskriften på fremgang er velbeskrevet. Ifølge generalsekretæren er der brug for »good old fashioned reforms« – det vil sige bl.a. flere strukturreformer på arbejdsmarkedet, initiativer, som øger produktivitet, men også fornyede investeringer i uddannelse, forskning og innovation. Hans pointe er, at opskrifterne til fremgang er velkendte, og at politisk lederskab bliver afgørende for, om de bliver gennemført.

Kravet om reformer kan imidlertid støde ind i en barriere, netop som EU-landene er kommet igennem den værste del af krisen. Flere internationale iagttagere og økonomer har i de seneste døgn under WEF-mødet udtrykt bekymring over, at det fremover kan blive sværere at gennemføre de nødvendige tilpasninger. Finanskrisen udløste en voldsom krisebevidsthed, som gjorde det muligt at rulle selv upopulære spareprogrammer og reformer igennem. I takt med at krisen aftager, bliver det sværere for politikerne at overbevise deres egne vælgere om, at kursen skal fortsætte, lyder analysen.

Netop den bekymring deles af OECD-generalsekretær Angel Gurria: »Der er en fare for, at politikerne læner sig tilbage nu. Det vil være en stor fejl.«

Samme budskab kommer fra José Manuel Barrosso, som dog understreger, at han er glad for, at Europa ikke i samme grad befinder sig på en brændende platform. »Jeg foretrækker den nye situation,« siger han.

Ifølge Barroso skal EU-landene fokusere mere på at øge konkurrencekraften. På et over­ordnet plan skal det indre marked styrkes, der skal investeres i forskning og udvikling, og så skal der landes nye handelsaftaler. EU-præsidenten fremhævede specifikt forhandlingerne mellem USA og Europa om en ny frihandelsaftale – kaldet Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Samme budskab kommer fra lederne i det globale erhvervsliv, som er forsamlet i Davos.

»Det går bedre i Europa, men de politiske beslutningstagere bør ikke være selvtilfredse,« siger Axel A. Weber fra UBS og tidligere leder af den tyske centralbank. Han minder om, at væksten på omkring en procent i en række af EUs kernelande er alt andet end imponerende.

»Europa er blevet mere stabilt, hvilket ikke er en lille politisk gevinst,« lyder vurderingen fra Kenneth Rogoff, professor i økonomi på Harvard University, USA. Men han forudser samtidig, at det vil tage år, før mange EU-lande genvinder deres position fra tiden inden finanskrisen.