Europas kreditklemme begynder at løsnes

Europas centralbanker signallerede torsdag, at den langvarige kreditklemme på kontinentet er ved at være forbi, hvilket har skabt håb om, at flere lån og højere forbrug vil sætte gang i et holdbart opsving.

»Torsdagens kvartalsrapport fra ECB om lånedata mere end antyder, at klemmen på lån til eurozonens ikke-finansielle virksomheder kan være ved at være fortid,« udtaler Tom Roger fra Ernst & Young. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL REINHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tal fra den europæiske centralbank ECB og den britiske Bank of England viser, at der dog stadig er enkelte pletter der har svært ved at få kredit, især virksomheder, men at lånene igen er ved at flyde mere frit.

Det skriver Wall Street Journal.

ECBs kvartalsvise undersøgelse, der dækker 133 europæiske banker, viser at, nettoprocentdelen af banker, der rapporterede strammere lånestandarder til ikke-finansielle virksomheder var 2 pct., mod 5 pct. i kvartalet før. Ifølge de adspurgte banker vil virksomhederne få nemmere adgang til lån i bankerne i løbet af første kvartal, samtidig med, at efterspørgslen efter lån ventes at stige.

Det får flere til at mene, at tiden for de stramme lånestandarder er ved at løbe ud.

»Torsdagens kvartalsrapport fra ECB om lånedata mere end antyder, at klemmen på lån til eurozonens ikke-finansielle virksomheder kan være ved at være fortid,« udtaler Tom Roger, senior økonomisk rådgiver hos Ernst & Young, til Wall Street Journal.

Torsdagens rapport vil ifølge økonomer lette presset på ECB for at stimulere den europæiske økonomi yderligere, fordi tallene støtter forventningen om, at økonomien i eurozonen er på genopretningskurs.