Dansk opfinder vil sikre havne mod oversvømmelser

Opfindere. Korsør-opfinder har bud på, hvordan man sikrer havne mod stormflodskatastrofer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år i november blev havnen i Korsør ramt af en stormflod. Meget blev ødelagt.

En af dem, der oplevede katastrofen, var den tidligere fysiklærer på Korsør Byskole, Aage Andersen.

I et læserbrev i lokalavisen foreslog han, at der blev bygget en forhøjning hele vejen rundt langs havnen, så fremtidige oversvømmelser kunne undgås. Ideen blev skudt ned, da det i al for høj grad ville genere havnens aktiviteter.

I stedet satte den i dag 75-årige opfinder sig til skrivebordet og udtænkte en skjult dæmning. Det er en sektionsopdelt dæmning, der nedgraves langs havnekajen og, som kan hæves til cirka en meter over havneniveau ved hjælp af hydrauliske cylindre.

Sektionerne forbindes med vandtætte glideskinner, som også kan bruges i forbindelse med permanente forhøjninger, hvor disse ikke måtte generere havneaktiviteterne i øvrigt.

Konstruktionen tænkes udført i beton og metal, og systemet kræver, at alle udløb i havnen udrustes med kontraventiler.

Utestet systemI disse dage præsenterer Aage Andersen sin ide på HI Industri 2007, hvor han deltager sammen med en række andre opfindere.

Han håber at kunne finde virksomheder, der måtte være interesseret i at producere hans patentanmeldte opfindelse.

På spørgsmålet, om hans opfindelse virker, og om der er et marked for dem, svarer Korsør-opfinderen Aage Andersen:

- Systemet er ikke blevet testet, men nu er det jo sådan, at Al Gore taler om stigende, global vandstand. Samtidig har vi netop hørt, at isen på Nordpolen er ved at smelte helt væk. Det må da interessere.

Bærbar luftrenserI en helt anden boldgade har Korsør-opfinderen udtænkt en bærbar, personlig luftrenser, som bæres på brystet ved hjælp af en strop om halsen. Der er tale om et mere komfortabelt alternativ til mere traditionelle luftværn, mener han. Luftrenseren suger den forurenede luft ind, filtrerer den og sender en svag luftstrøm op mod bærerens ansigt.