Oplevelsessamfund påvirker industrien

HI07. HI Industri 2007 bliver mere end nogensinde præget af et parløb mellem oplevelser og industriel nytænkning.

Hvad i al verden skal den kendte danske wrestler Asbjørn Riis på Svejsecafeen, når Svejsebrancheklubben under HI Industri samlet stiller op på Welding & Cutting svejse- og skærebranchens egen sektor på messen? Og hvorfor får samme café besøg af eventyreren og bjergbestigeren Michael Strynø? De to har i hvert fald én fællesnævner: De kan begge svejse. Asbjørn Riis er udlært landbrugs- og bygningssmed. Han blev udlært hos faderen Poul Erik Riis hjemme på fødeøen Mors, og han vil gerne slå et slag for godt, gedigent håndværk, når Svejsebrancheklubben stiller skarpt på sig selv som fag.

På messen vil Michael Strynø på sin side præsentere sit arbejde med at bygge en 50 fods trimaran sejlbåd, som han vil benytte til et rekordforsøg i non-stop sejlads jorden rundt.

Svejsebrancheklubbens initiativ er langt fra enestående på årets industrimesse, for det svirrer med kreativitet blandt de mere end 850 udstillere, der i skrivende stund havde tilmeldt sig Skandinaviens største industrimesse.

- Jeg har ikke før oplevet så stor kreativitet blandt udstillerne. Vi har faktisk fået mange henvendelser fra virksomheder, som planlægger at krydre messedeltagelsen med oplevelser for gæsterne. Oplevelser er for alvor ved at blive en del af det at gå på industrimesse, siger projektleder Mona Jakobsen, der er Messecenter Hernings ansvarlige for messen.

Hun ser frem til en lille uge med at væld af aktiviteter i det store messecenter. Rækken synes endeløs, men et par eksempler: Hos IFAG, Brancheforeningen for Importører og Fabrikanter af Gaffeltruck i Danmark, indretter man et casino. Fokusområdet for Intelligent Supply Chains opbygger til gengæld et teater med tre scener og produktforestillinger hver dag, hvor man kan følge produkternes og informationernes vej fra produktion til forbrug. Hvis du ønsker et overblik over udstillernes mange aktiviteter, går du bare ind på messens hjemmeside, www.hi-industri.dk, og klikker på "Aktiviteter på standene".

Aktiviteterne begrænser sig ikke til et passivt "kiggen-på". Mener du selv, du går rundt med en række geniale opfindelser i hovedet, kan du passende få dem afprøvet på "Opfindertorvet", hvor eksperter står klar til at vurdere din idé eller opfindelse.

Opfindertorvet kommer i øvrigt til at danne rammen om en stor opfinder- og idekonkurrence, der blev udskrevet for flere måneder siden. Vinderne afsløres af koncernbestyrelsesformand Niels Due Jensen, Grundfos A/S, onsdag eftermiddag i næste uge.

HI Industri 2007 får otte sektorer eller "messer-i-messen", om man vil. Det er: ·Automation, Elektronik, Intern transport og logistik, ·Underleverandører, Industriel it, ·Svejsning- og skæring,·Renhold, værktøj og arbejdsmiljø.

Hertil kommer de to såkaldte fokusområder, Future Energies, som fokuserer på nye vedvarende energikilder, og Intelligent Supply Chains, der fokuserer på forsyningskæden.

Endelig rummer messen specialarrangementet "Innovation Lab", der er et forum for fremtidens teknologier og produkter. Arrangementet er placeret sammen med Elektronik-sektoren.

Bortset fra Industriel it står sektorerne samlet i de forskellige haller se oversigten. Industriel it har placeret sig spredt på de øvrige sektorer, fordi udstillerne typisk henvender sig til afgrænsede områder af industrien.

Mens outsourcing til Kina for få år siden var et mantra langt ind i dansk industri, tyder udviklingen på HI Industri på, at der er masser af livskraft i dansk produktion.

Den klart største vækst på messen finder man således inden for automation og robotter. Det kan godt være, danske virksomheder mangler arbejdskraft og må betale højere lønninger til medarbejderne, men så har vi den moderne produktionsteknologi. Den bliver der rig lejlighed til at stifte bekendtskab med i næste uge, når industrimessen åbner på tirsdag.

Det er også værd at bemærke, at ikke færre end knap 220 underleverandørvirksomheder udstiller. Endnu et vidnesbyrd om at dansk produktion har kræfterne i behold. I antal udgør underleverandørerne faktisk messens største sektor.

HI Industri 2005, den forrige industrimesse i Herning, blev besøgt af cirka 28.000 gæster. De repræsenterede mere end 10.000 virksomheder.