Dagens overblik: Glem al snak om en korrektion - det her er en blodrød aktienedtur

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse èn artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Onsdag blev lidt af et mareridt på de amerikanske aktiemarkeder med store kursfald. Der er nu ikke længere tale om bare en mindre korrektion, og gevinsterne fra foråret er væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Drew

God morgen, så blev det torsdag og her er dagens nyhedsoverblik. Dagen starter rigtig grimt på aktiemarkederne med store kursfald i det amerikanske. De danske aktier ser som ventet ud til at ryge med i nedturen. Aktierne på Københavns Fondsbørs åbnede her torsdag i et minus på 1,6 pct.

Derved er de danske aktier faldet med 13,2 pct. i løbet af i år.

Selskab Kurs Ændr. %

1. Nye aktiekursfald - årets gevinster er nu høvlet væk

De amerikanske aktier rasler ned. De nye fald betyder, at årets gevinster nu er væk. De to førende amerikanske aktieindekse S&P 500 og Nasdaq faldt med henholdvis tre pct. og fire pct. Det var derved især it-aktierne, som nedturen gik udover.

For Wall Street blev det det største fald i syv år.

Det er tydeligt, at bekymringerne står i kø hos investorerne. Den globale vækst klarer sig godt, men er den på vej ned i gear? Det er en af de store spørgsmål. Herudover er der budgetunderskud i Italien, et kommende midtvejsvalg i USA og nogle skuffende regnskaber.

Herudover er der stigende renter i USA og handelskrigen mellem USA og Kina. Begge del er ligeledes med til at skabe usikkerhed.

Den omfattende nedtur ses også af, at det ikke kun er de dyrt prissat aktier, som får kursfald. Der er fald over hele linjen.

»Vi har en hel masse usikkerheder, og det løfter frygtfaktoren hele vejen rundt,« sagde Jerry Braakman, investeringschef hos First American Trust, ifølge Ritzau Finans til The Wall Street Journal

Den blodrøde dag på de amerikanske aktiemarkeder onsdag blev her til morgen fulgt af en lignende start på de asiatiske aktiemarkeder.

2. Cannabis populært på børsen

Den danske virksomhed Stenocare leverer medicinsk cannabis til danske apoteker. Fredag debuterer Stenocare på den svenske minibørs, Spotlight, og det ser ud til at være populært.

Det skriver Berlingske Business.

Stenocare går på børsen for at rejse forholdsvis beskedne 7,5 mio. kr., men er endt med at få tilbudt over 400 mio. kr., som man har måttet takke nej til.

3. Finanstilsynet brugte ikke alle midler mod hvidvask

Finanstilsynet kunne være gået endnu hårdere til ledelsen af de danske banker for at sikre, at de opfører sig hæderligt.

Tilsynet skriver i et notat fra 2017, at det har været meget tilbageholdende med at kontrollere bankernes ledelser i forhold til, hvordan Danmarks nabolande bruger reglerne om, hvordan man er tilstrækkeligt egnet til at drive bank. Notatet blev sendt i høring sidste år, skriver Finans.dk.

I Holland deltager myndighederne i de store bankers bestyrelsesmøder, mens myndighederne i bl.a. Storbritannien interviewer kandidater til topposter i bankerne for at vurdere, om de er egnede.

4. TDC-ejer brugte dansk selskab til at få penge i Schweiz

Den australske kapitalfond Macquarie, som siden foråret ejer halvdelen af Danmarks største teleselskab, TDC, afsløres nu i sammen med en række storbanker at have oprettet danske datterselskaber, som skulle sikre, at de fik flest mulige penge fra den schweiziske statskasse uden at have krav på det.

Det skriver dagbladet Børsen.

Macquarie, Nordea, den svenske bank SEB, den belgiske Fortis og den internationale investeringsbank Morgan Stanley udnyttede en aftale om dobbeltbeskatning mellem Danmark og Schweiz. Dermed krævede selskaberne mindst 1,5 milliarder kroner udbetalt fra den schweiziske statskasse.

Myndighederne i Schweiz reagerede dog i 2007 på de store krav om refusion af udbytteskat og lukkede for udbetalingerne. Herefter blev der lagt sag an mod Schweiz, men i 2015 afviste den schweiziske højesteret kravene, og nogle af bankerne skulle betale pengene tilbage.

5. Lavpriskæde serverer Michelin-mad

Den tyske lavprisdetailkæde Lidl har indgået aftale med Michelin-kokken Wassim Hallal om at sælge gourmetretter lavet af fødevarer fra i første omgang ti små producenter i hele Danmark i Lidls 115 danske butikker.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Wassim Hallal, som bl.a. driver restauranten Frederikshøj i Aarhus, skal udvikle mellem 120 og 150 produkter, hvoraf de første kan købes fra november. Dermed kaster Lidl sig for alvor ud i det voldsomt voksende marked for fødevarer og færdigretter og forsøger at få fat i nye målgrupper.

»Fødevarer i høj kvalitet optager mange danskere. Derfor vil vi også som kæde vise, at vi er med,« siger indkøbsdirektør Mikko Forsström fra Lidl Danmark til avisen.

Det sker på markederne

De asiatiske markeder starter dagen med solide kursfald:

Nikkei 225 i Japan: -3,3 pct.

Hongkongs Hang Seng: -1,8 pct.

China Shanghai Composite: -1,4 pct.

Sydkoreas Kospi: -1,9 pct.

Sydney ASX 200: -2,2 pct.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg  i Nordea, Andreas Østerheden fremhæver tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

  • Gårsdagens fald på særligt de amerikanske børser kommer til at tage meget af investorernes opmærksomhed i dag, og vi forventer at det kan vare ved noget tid endnu. Vi ser det som ”andet skridt ned” i lyset af det frasalg vi så tidligere i oktober måned. I de kommende måneder forventer vi at den stærke regnskabssæson særligt i USA kan være med til at løfte markederne højere.
  • Den Europæiske Centralbank, ECB, holder deres rentemøde, og det bliver den helt store begivenhed i dag set med investor-briller. Der vil næppe blive rokket ved renteniveauet eller nye meldinger om, hvornår man forventer at hæve renten, så mest interessant bliver det, om der kommer nyt omkring den pengepolitiske linje – herunder indikationer af opkøbsprogrammet.
  • Vi får også tal for den tyske erhvervstillid, Ifo, der på grund af Tysklands dominans i Europa altid er interessant at holde øje med. Det bliver særligt relevant i lyset af gårsdagens dårligere end ventede erhvervstillidstal (PMI) fra Tyskland og Europa.