Business-overblik: Danske aktier i vildt comeback – vil opturen fortsætte?

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Novo Nordisk har ført an i den danske aktieoptur med en stigning på 15 procent de seneste tre måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Formanden for den finansielle sektors lobbyorganisation, Finans Danmark, kom ved mandagens årsmøde med en tydelig advarsel til den kommende regering, hvilket du kan læse mere om i dette nyhedsbrev, hvor vi også skal rundt om et nyt milliardpartnerskab.

Vi går dog først lige på og hårdt med historien om »et sjældent syn« på det danske aktiemarked, som har gjort et vildt comeback de seneste par måneder.

God læselyst!

Vildt comeback til danske aktier – og investorer forventer, at optur fortsætter

Siden slutningen af september er C25-indekset steget 21 procent. Det får nu investorer til at tro, at danske aktier har ramt et vendepunkt, og at opturen fortsætter trods udsigt til økonomisk nedgang, skriver Børsen.

»Den markante stigning, der har foregået på det danske aktiemarked de seneste to måneder, er et sjældent syn. Det er der ingen tvivl om,« siger Lone Kjærgaard, administrerende direktør, Investering & Tryghed, til Børsen.

Stigningen på godt 21 procent er markant mere end aktiemarkederne i både Europa og USA, hvor for eksempel det brede europæiske Euro Stoxx 600 er oppe med 15,3 procent, mens det toneangivende aktieindeks i USA, S&P 500, er steget 13,5 procent. Heller ikke naboerne i Norden har kunnet følge med – med afkast på hhv. 19,2 procent og 11,5 procent for de ledende indeks i Sverige og Norge.

C25 er dog stadig dykket 12,5 procent i år, hvor globale aktier målt på MSCI World til sammenligning er faldet cirka 17 procent.

Bankerne slår nu i bordet og advarer mod at gøre staten til alles bank

I månedsvis er politikerne blevet mødt med det ene krav efter det andet. De ældre mangler penge. Det samme gør enlige forsørgere. Og gaskunderne, ja, de er i øjeblikket særligt hårdt ramt på pengepungen.

Men kommer bankerne med en klar appel til den kommende regering om ikke at forvandle staten til en bank for alle, skriver Berlingske.

For bankerne står klar til at hjælpe danskerne gennem perioden med økonomisk modvind, og så kan staten i stedet målrette støtten til de grupper, der virkelig har behov for den.

Det var budskabet fra Carsten Egeriis, som er formand for Finans Danmark, der mandag holdt årsmøde.

»I krisetider er det kun naturligt, at man fra politisk side ønsker at hjælpe de, som rammes. Hvad enten det er familier eller virksomheder. Vi vil også gerne hjælpe. Derfor vil jeg gerne sende en opfordring til den kommende regering: Lad bankerne hjælpe der, hvor det er muligt,« sagde han og tilføjede:

»Heri ligger også en opfordring til at holde fokus på, at statslige hjælpepakker målrettes de danskere, som ikke kan finde løsninger på almindelige markedsvilkår.«

Olietankskibe i kæmpekø ramt af nye sanktioner

EUs nye sanktioner mod russisk olie kan nu tydeligt ses i Bosporus Strædet, hvor skibstrafikken skal passere igennem på vej ud af Sortehavet. Mandag lå en snes store olietankere for anker, efter at de tyrkiske myndigheder havde krævet bevis for, at skibene er fuldt forsikringsdækkede, skriver Financial Times.

EU vedtog i weekenden både et prisloft på russisk olie og et forbud mod at forsikre skibe, der transporterer olie købt til en pris over loftet på 60 dollar. De parkerede olietankere er første tegn på, at sanktionerne kan forstyrre den globale strøm af olie, for der er ikke kun russisk olie ombord på de parkerede tankskibe. En stor mængde olie fra Kazakstan sendes i pipelines til russiske havne, hvorfra de transporteres videre, og den olie er ikke ramt af EUs sanktioner.

Ørsted-partnerskab investerer milliarder i grønne brændstoffer

Ørsted og Skovgaard Energy er gået sammen om et nyt storstilet energiprojekt i milliardklassen, der har potentiale til at gøre Danmark til et globalt knudepunkt for produktion af grønne brændstoffer, skriver Finans.

Sammen vil de bygge et nyt brintanlæg i Idomlund ved Holstebro. Brintanlægget har potentiale til at blive et af verdens største.

»I en dansk kontekst er det et utrolig stort projekt. I en europæisk kontekst er det også meget stort. Der er tale om et anlæg, som vil kunne mærkes på den samlede europæiske produktion af brint,« siger Anders Nordstrøm, driftsdirektør i Ørsted P2X, som er Ørsteds division for grønne brændstoffer, til Finans.

Alene i anlæggets første etape ventes investeringen at løbe op i størrelsesordenen en til fem milliarder kroner. Anlægget vil gøre det muligt at omdanne vedvarende energi fra eksempelvis havmølleparker til grønne brændstoffer, der kan lagres og anvendes i eksempelvis transportsektoren.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre ting:

  1. De amerikanske aktier faldt med generelt med 2 procent på indeksniveau i går. Slår den nedtur også igennem på de danske aktier?
  2. Der har været rygter om, at Tesla planlægger at beskære sin produktion i Kina betragteligt på grund af svækket efterspørgsel. Det er dog ikke bekræftet fra Tesla selv. Uanset hvad var resultatet et kursfald på 6 procent i går. Har aktiekursen allerede taget forskud på en dårlig nyhed, hvis den skulle blive bekræftet.
  3. Noget kunne tyde på, at sidste uges finansielle reaktion efter en stærk arbejdsmarkedrapport var forkert. Lønvæksten var højere end ventet, og der blev også skabt flere jobs. Alligevel faldt renter og dollar, og aktierne sluttede dagen uforandret, hvilket var overraskende . Måske var mandagens amerikanske reaktion den udvikling, som ville være passende fra fredag. Spørgsmålet er, om rentenervøsiteten kan blusse op igen?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -1,40 procent
  • S&P 500: -1,79 procent
  • Nasdaq: -1,93 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,29 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,19 procent
  • Kina CSI: -0,23 procent

Tak, fordi du læste med!