Bankfolk scorer kassen på vækst

Mindst 14 ledere i den islandske bank Kaupthing er blevet mangemillionærer på bankens eksplosive vækst.

Ledelsen i den islandske bank Kaupthing, der hjælper den islandske forretningsmand Jon Asgeir Johannesson til magten i danske Magasin og selv har overtaget erhvervsbanken FIH, nyder selv godt af bankens voldsomme vækst.

Af en frisk insider-beretning fra banken til den islandske fondsbørs efter en kapitaludvidelse i oktober fremgår det, at 14 af bankens ledere ved den lejlighed alle overtog 250.000 nye aktier i banken - og at de nu tilsammen ejer aktier for 750,3 mio. kr. aktier i banken.

Formand med 100 mio. kr
Største insider er bestyrelsesformand, den 44-årige Sigurdur Einarsson, der nu har Kaupthing-aktier til en værdi af 99,6 mio. kr. Næststørste insider er den administrerende direktør, 34-årige Hreidar Mar Sigurdsson, der har aktier for 79 mio. kr., og den »fattigste« af de 14 i Kaupthing-ledelsen har nu aktier i selskabet for 17,5 mio. kr.

Kaupthing-ledelsen har option på under bestemte omstændigheder at kunne købe fem mio. aktier yderligere. Heraf har alene bestyrelsesformand Sigurdur Einarsson 4.080.444 ubrugte optioner.

Det var Sigurdur Einarsson, der i 2003 hjalp Jon Asgeir Johannessons Baugur med at blive afnoteret fra den islandske børs, da selskabet var kommet i krise med sin investering i flere hundrede discountbutikker i USA og et par affærer i den anledning. Kaupthing tog bagefter 22 pct. af aktierne i det nye Baugur.

Statsminister-aktion
Kaupthing-ledelsen blev selv få måneder efter udsat for en bemærkelsesværdig aktion på Island, da den daværende borgelige statsminister, nuværende udenrigsminister David Oddsson, der selv gennem 12 år havde ledet liberaliseringen af det islandske finansvæsen, offentligt kritiserede Kaupthings optionsprogram.

Med en flok journalister i hælene gik han bagefter direkte fra Altinget til en Kaupthing-filial og hævede sit eget indestående i banken på 400.000 kr., som han satte i en anden bank. Nogle få hundrede fulgte statsministerens eksempel, men kampagnen døde hen, da Kaupthing lovede at afblæse optionsprogrammet. Kaupthing er gennem den sidste halve snes år blevet Islands absolut største, og formand Einarsson har lovet at den skal blive dén største. Banken har i dag omkring 1.600 medarbejdere i ti lande.