Brevkassen: Kan pengeoverførsler fra udlandet påvirke din SU?

I denne uges brevkasse sætter vi fokus på pengeoverførsler fra udlandet til Danmark. Her belyser advokat Erik Øvlisen, hvilke konsekvenser pengeoverførsler kan have for din SU, samt i hvilket omfang gaveafgiften påvirker personer, der ikke er danske statsborgere.

De danske skatteregler skelner ikke mellem, om man er dansk eller udenlandsk statsborger. Det afgørende er, om man bor i landet. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Hvis jeg fra min bankkonto i et tredjeverdensland sender penge til min danske bankkonto hver måned, hvor højt må beløbet være, før jeg skal betale skat af det her til Danmark? Hvis jeg er studerende og får børnepenge fra en forælder i udlandet, som er mere, end hvad jeg må tjene om året, skal jeg så betale min SU tilbage? Samt gælder reglen også, at en forælder kun må give sit barn 68.700 kroner uden 15 procent i gaveafgift, selvom hverken den pågældende forælder eller barnet er dansk statsborger?

Med venlig hilsen
G.G.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Overførsler mellem dine konti i forskellige lande har ingen skattemæssige konsekvenser. De overførte penge skifter ikke ejer, men bare opholdssted (fra en konto til en anden). Overførsler mellem forældre og børn er som udgangspunkt altid gaver, medmindre der er tale om en overførsel i en gensidigt bebyrdende aftale, dvs. aftaler hvor begge parter har pligt til at yde noget og ret til at modtage noget til gengæld. Et eksempel på en gensidigt bebyrdende aftale er køb og salg. Gaver er kendetegnet ved, at der ikke præsteres en modydelse.

Undtagelser til gaver er børnebidrag og uddannelsesbidrag. Børnebidrag er til børn under 18 år, og uddannelsesbidrag er til børn i alderen 18-24 år. Hvor der af gaver skal betales 15 procent i afgift, såfremt gaven overstiger grundbeløbet på 68.700 kroner, så er børnebidrag skattepligtige, såfremt de overstiger normalbidraget, og uddannelsesbidraget er skattepligtigt fuldt ud. Både børnebidrag og uddannelsesbidrag er personlig indkomst.

Nu er jeg i vildrede med, hvad du mener med børnepenge. Kendetegnende for børnebidrag og uddannelsesbidrag er i Danmark, at de er aftalte eller fastsat af Familieretshuset, som er en offentlig myndighed. Så hvis de af dig nævnte børnepenge ikke er fastsat af en udenlandsk myndighed, så vil jeg mene, at der er tale om gaver med den konsekvens, at der alene kan blive tale om gaveafgift for den del af gaverne, der i 2021 samlet overstiger 68.700 kroner

Hvis der er tale om gaver, så har det for dig den store fordel, at de så ikke skal medregnes i egenindkomsten, når det skal vurderes, om du har fået for meget i SU, og om der skal tilbagebetales SU. I egenindkomsten efter SU-loven indgår kun personlig indkomst (som for eksempel børnebidrag og uddannelsesbidrag), positiv kapitalindkomst samt aktieindkomst.

De danske skatteregler er som altovervejende hovedregel indrettet således, at de ikke tager hensyn til nationalitet. Reglerne bygger derimod på, at man har en stedlig tilknytning, typisk bopæl.

Dette kan blandt andet ses i reglerne om gaveafgift, hvor det er bestemt, at der skal betales gaveafgift, såfremt gavegiver eller gavemodtager er hjemmehørende i Danmark. Og derfor rammes du af gaveafgift, selvom hverken du eller dine forældre er danske statsborgere.

Med venlig hilsen
Erik Øvlisen, advokat (H)

www.forumadvokater.dk