Maria Kirk Mikkelsen

»Jeg har selv flyttet meget rundt og er blevet inspireret af graffitien som en personlig handling, der kan hjælpe folk med at markere deres eget rum.«

Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

I mere end én forstand tænker den 33-årige designer, Maria Kirk Mikkelsen, på at flytte. Helt konkret skal hun dagen efter, at Boligen har været på besøg, forlade sine værelser i kollektivet på 4. sal på Gl. Kongevej med den flotteste udsigt over Søerne og Københavns tage til fordel for en lejlighed, der bliver hendes egen.

Men at flytte er også omdrejningspunktet for en stor del af hendes arbejder, hvor hun prøver at undersøge, hvad det er, der sker med os, når vi rejser og flytter os, både fysisk og mentalt.

»Rastløsheden, nysgerrigheden, sulten efter nye oplevelser tror jeg udspringer af, at vi både er blevet mere optaget af os selv og af, at muligheden for at flytte sig er til stede. Det ser jeg som noget meget positivt og oplever det selv som fantastisk,« siger Maria.

Hun har selv flyttet en del rundt og bl.a. boet i Holland i forbindelse med sin uddannelse. Det blev et ophold, der kom til at betyde meget for hele hendes måde at tænke og arbejde på som designer. Design Academy Eindhoven er kendt for sit konceptuelle design og Maria Kirk valgte linjen »Man and Well-being«.

»På designskolen i Kolding var det nok, at noget var pænt. Det er det ikke i Eindhoven. Der skal også være en følelsesmæssig indgangsvinkel, en idé bag designet. Sådan havde jeg hele tiden haft det med mit arbejde, men her blev jeg både bekræftet i den tilgang, og blev udfordret,« fortæller Maria Kirk.

Vase i gummi

Hendes afgangseksamen fra Designskolen i Kolding i 2004 havde da også sin egen klare idé: Under overskriften »Souvenir from Home« lavede hun bl.a. en sammenklappelig lampe og en vase i blødt gummi, der ikke kan gå i stykker og heller ikke fylder noget i flyttekassen eller kufferten. Den er inspireret af minderne om bedstemor, der sidder med sit håndarbejde. Hæklet polypropylentråd er svøbt om vasen, der dog har fået et funky nutidigt twist, og den illustrerer præcis Maria Kirks tro på, at mennesket har behov for at omgive sig med ting, der minder en om, hvem man er, og bliver tillagt en betydning i et omskifteligt liv.

»Vi er ikke skabt til hele tiden at være i bevægelse. Derfor handler det om at have nogle erindringsbilleder, der markerer, hvem man er, selv om man flytter sig meget. Man har brug for kontinuitet, der skaber tryghed. Desuden kommer der også et tidspunkt i ens liv, hvor man har behov for at bygge rede - med eller uden børn. Det ideelle ville være at bo i en campingvogn, så man altid kunne have familie og venner, der bor forskellige steder, omkring sig. Så ville det heller ikke være nødvendigt med de ydre ting,« mener Maria.

Lav dit eget tapet

Hun er helt klar over, at hun ikke kan genskabe eller kopiere den helt særlige genstand fra f.eks. onkel Finn, som følger en i tykt og tyndt, men det er følelserne, den frembringer, hun bruger som en del af sit idégrundlag.

Men hun vil også gerne tage sit eget bidrag til at skabe genkendelighed og følelsesmæssig ro i det ny hjem et skridt videre og involvere personen, der hele tiden er i bevægelse. Hun kan godt lide tanken om, at vedkommende selv gør noget aktivt for at etablere et genkendeligt rum omkring sig.

»Jeg har selv flyttet meget rundt og er blevet inspireret af graffitien som en handling, der kan hjælpe folk med at markere deres eget rum,« fortæller Maria.

Og ud af det er kommet nogle tapetskabeloner, som hurtigt og nemt kan hjælpe en med at sætte sit eget personlige præg på en ny lejlighed. Mønstrene kan laves på utallige måder, og dekorationen får dermed også et personligt udtryk.

Maria Kirk krydser hele tiden frem og tilbage over de usynlige linjer, der definerer kunst, design og funktion. Men med tapetskabelonerne har hun erobret nyt land, hvor hendes design ikke kun forbliver et enkeltstående objekt. Skabelonerne er blevet sat i produktion, og illustrerer ganske godt, at hun også selv er i konstant bevægelse, fysisk såvel som mentalt.