Her er årets 10 bedste udenlandske bøger

Klik dig igennem listen over årets bedste udenlandske bøger

Sofi Oksanen Fold sammen
Læs mere

10) Fred Vargas: »Et uvist sted« Den nye europæiske krimidronning, der med sin plotkunst og vilde fantasi er en radikal fornyer af krimigenren. Kommende fans af kommissær Adamsberg kan begynde her. Med fortællingen om fædre, sønner og en 300 år gammel blodfejde. (Oversat af Anette Kragelund/Rosinante)

9) Patti Smith: »Just kids« Selvbiografi om de år, Smith sammen med fotografen og sjælevennen Robert Mapplethorpe kæmpede for at blive kunstner. Et boheme-romantisk erindringsbillede af et svundet New York, tegnet med vemod og nærvær. (Oversat af Charlotte Kornerup/Forlaget Klim)

8) John Le Carre: »Dimas drøm« Nervepirrende Carré-classic! Som altid er vor mand bag alverdens jerntæpper optaget af at afdække økonomiske bagmænd og de kriminelle miljøer bag dem. Denne gang er hvidvask af mafiapenge i sigtekornet. (Oversat af Jan Hansen/ Forlaget Forum)

7) Roberto Bolaño: »De vilde detektiver« Vittig og absurd kultroman af afdød chilensk forfatter, der handler om to eksilerede poeter på sporet af en for længst forsvunden og gådefuld kvindelig mexicansk digter, der forsvandt i Sonoras ørken. (Oversat af Iben Hasselbalch/Gyldendal)

6) Karl Ove Knausgaard: »Min Kamp 2« Et projekt på seks romaner om forfatterens eget liv helt ned i detaljen lyder som syg selvoptagelse. Men ingen nulevende nordisk forfatter kan som Knausgaard brede det personlige ud i besættende prosa. (Oversat af Sara Koch/L&R)

5) Herta Müller: »Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig« Nobelpristagerens fortættede roman om deportationen af det tysktalende mindretal i Rumænien kort efter Anden Verdenskrigs afslutning set gennem den unge Leopold Augberg. Sublim sprogkunst. (Oversat af Karsten Sand Iversen/Gyldendal)

4) Andre Agassi: »Open« Gennemtænkt selvbiografi. Agassi fortæller om sin sport og om kampen uden for banen for at frigøre sig fra en ekstremt dominerende far og finde en måde at forvalte både sit talent og sin personlighed på. (Oversat af Erik Barfoed/Gyldendal)

3) Orlando Figes: »Hviskerne« Storslået dokumentarisk fortælling om almindelige menneskers liv i Stalins Rusland, hvor alle var bange for at tale højt og meget måtte hviskes, enten for at beskytte venner og familie, eller for at forråde dem. (Oversat af Steen Sohn/Sohns Forlag)

2) Hermann Kurzke: »Thomas Mann« Hvem var mennesket bag mesterromanerne »Buddenbrooks«, »Trolddomsbjerget«, »Josef og hans brødre« og »Doktor Faustus«? Svaret får man i denne tyske biografi, der vover at tolke alle figurerne i romanerne som personer fra Manns eget liv. (Oversat af Mogens Wenzel Andreasen og Lasse Rask Hoff/Forlaget Bahnhof)

1) Sofi Oksanen: »Renselse« Slægtsroman fra det yderste Europa om en ældre estisk bondekone, der finder et ungt trafficking-offer på sin gård. Ud af det møde vokser en uafrystelig fortælling om, hvor langt mennesker vil går for at overleve. Og elske. (Oversat af Helena Idström /Rosinante)