Her er årets 10 bedste danske bøger

Berlingskes litteraturredaktør har samlet årets bedste danske bøger. Se listen her.

Bøger, bøger, bøger på Københavns Bibliotek Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

10) Erik A.Nielsen: »Thomas Kingo. Barok, enevælde, kristendom« Andet øjenåbnende bind i et storværk på fire om billedsprog i den kristne tradition. Her præsenteres vi for et dybdeborende portræt af en af de største digtere i dansk litteratur, der skrev meget mere end de salmer, vi synger i kirken. (Gyldendal)

9) Louis Jensen: »2 kroner og 25 øre« Bevægende ungdomsroman, der handler om retfærdighed, medfølelse, hjælpsomhed og vovemod. En Robin Hood af en 14-årig dansk idealist stjæler en lastbil fyldt med mad og tager kæresten med på turen ned til Afrika. (Gyldendal)

8) Stephanie Surrugue: »Enegænger – portræt af en Prins« Interessant og stærkt underholdende portræt af prinsgemalen, som danskere troede, de kendte. En biografi, der sætter ny standard for, hvad bøger om det danske kongehus kan og måske i højere grad burde være. (Politiken)

7) Lone Frank: »Mit smukke genom« Personlig rejse gennem den nyeste genetiske videnskab. Med sig selv som eksempel sætter forfatteren sig for at finde ud af, hvor meget hendes arvemasse fortæller om os: Hvor kommer mennesket fra, hvor skal det hen? (Gyldendal)

6) Kaspar Colling Nielsen: »Mount København« Opsigtsvækkende debut. En fascinerende række fortællinger om menneskeskæbner i fremtidens København, hvor man lever i skyggen af et 3.500 meter højt bjerg på Avedøre Holme, bygget af staten og private interessenter. (Gyldendal)

5) Christina Hesselholdt: »Camilla – og resten af selskabet« Vidunderligt velskrevne og sprogligt udfordrende fortællinger, der kredser om Camilla og hendes venner, der alle er midt i livet og hverdagen og tænker på kærligheden, kroppen, venskaber, rejser – og døden ikke mindst. (Rosinante)

4) Tom Buk-Swienty: »Dommedag Als« Andet og sidste bind i sagaen om den dansk-tyske krig i 1864 er en widescreen-dokumentarisk fortælling om krig og fred, der på dansk side startede med fatal selvovervurdering og endte i et morads af tab, smerte og land. (Gyldendal)

3) Morten Ramsland: »Sumobrødre« Intens og humoristisk roman om drenges på én gang brutale og uskyldige verden i Paradishaven i Odense. Her møder læseren en verden fuld af vildskab og anarki. Hvor man tæver de små, og konstant er på flugt fra de store. (Rosinante)

2) Flemming Rose: »Tavshedens tyranni« Nøgtern og inderlig beretning om de oplevelser og personer, fra russiske systemkritikere til eksmuslimer i Europa, der satte rammerne for Roses forståelse af Muhammed-krisen og det, vi kalder vesterlandske værdier. (Politiken)

1) Suzanne Brøgger: »Jeg har set DEN GAMLE verden forsvinde – hvor er mine øreringe?«. Nationen får én på hattepulden i denne essayistisk højrøvede opsang til et land, der har solgt ud af sin kulturelle arv og værdier. Velskrevet, underholdende og herligt provokerende. (Gyldendal)