The Beatles genopstår med hjælp fra stjerneinstruktør

Peter Jackson er gået i gang med at lave en helt ny Beatles-film, baseret på hidtil usete optagelser til filmen »Let It Be« fra 1969. En restaureret udgave af originalfilmen er også på vej.

Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison, Yoko Ono og John Lennon. Foto fra »Let It Be«. PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beatles-filmen »Let It Be« har været vanskelig at opdrive siden 1980erne. Michael Lindsay-Hoggs kuldslåede, dokumentariske skildring af et band i dyb krise, plaget af personlige skænderier og kunstneriske uoverensstemmelser, var ikke noget, de overlevende beatler var vilde med at dele med resten af verden.

Men nu kommer chancen: »Let It Be« bliver genudsendt i en restaureret udgave, oplyser Beatles-selskabet Apple i en pressemeddelelse, og samtidig kommer der en helt ny film, baseret på  optagelser fra de selvsamme januar-uger i 1969, da The Beatles arbejdede på filmen - og albummet - »Let It Be«. Den nye film bliver til som et samarbejde mellem Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennons enke, Yoko Ono Lennon, George Harrisons enke, Olivia Harrison, og den oscarvindende stjerneinstruktør Peter Jackson.

»De 55 timers aldrig før sete optagelser og de 140 timers lyd, vi har at arbejde med, er en garanti for, at denne film vil blive dén ultimative »fluen på væggen«-oplevelse, som Beatles-fans så længe har drømt om. Den bliver som en tidsmaskine, der fører os tilbage til 1969,« siger Peter Jackson ifølge pressemeddelelsen, hvor han også kommenterer det triste indtryk, man får af The Beatles i den gamle film:

»Jeg blev lettet over at opdage, at virkeligheden er meget anderledes end myten,« siger han.

»Jeg har været igennem al den film og alle den musik, som Michael Lindsay-Hogg optog (...), og det er simpelthen en forbløffende, historisk skatkiste. Selvfølgelig er der nogle dramatiske øjeblikke, men der er ikke noget af den disharmoni, som projektet så længe har været forbundet med. At se John, Paul, George og Ringo arbejde sammen, at se, hvordan de ud af ingenting skaber sange, som vi i dag opfatter som klassikere, det er ikke bare fascinerende - det er en morsom, opløftende og forbløffende intim oplevelse. Jeg er begejstret og beæret over at være blevet betroet disse bemærkelsesværdige optagelser - det bliver en ren fornøjelse at lave filmen.«

Oprindelig var det hensigten med det oprindelige projekt fra 1969 at lave en dokumentarfilm for TV, men det færdige resultat blev en biografilm, som den fremtrædende filmkritiker Penelope Gilliatt i sin tid kaldte »meget dårlig ... og rørende«.  I »Let It Be« følger man The Beatles i Twickenham Film Studios, senere i Apples hovedkvarter. Filmen slutter med, at The Beatles og keyboard-spilleren Billy Preston giver en uannonceret koncert på toppen af Apple-bygningen i Savile Row i det centrale London.

Filmen/albummet  »Let It Be« blev indspillet før The Beatles´ sidste album, »Abbey Road« fra 1969, men blev først udsendt i maj 1970. Optagelserne til albummet havde på det tidspunkt været gennem »Wall of Sound«-produceren Phil Spectors vridemaskine. I 2003 kom en utilfreds Paul McCartney med sin version - »Let It Be ... Naked.«

Apple kan endnu ikke oplyse, hvornår Peter Jacksons Beatles-film får premiere, og hvornår »Let It Be« genopstår.