Når det helt rigtige bliver forkert

Thomas Rode sprang fra livet som topkok for at lære andre, hvor meget bedre de kan få det af rigtig mad og motion. Undervejs har han lært at sætte pris på at lave sig selv en simpel kålsalat. Og at have kat.

Gennem sommeren interviewer Sarah Skarum tidligere topkok Thomas Rode samt Mette Helbæk, autodidakt kok og mad-stylist, på skift om vendepunkterne i deres liv, deres bedste opskrifter og deres inspiration til bedre vaner, rigtige råvarer og lækre steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thomas Rode har altid vidst, hvad han ville. Lige indtil den dag, hvor han ikke ville det mere. Så de sidste par år har han vænnet sig til, at han nu er noget helt andet end køkkenchefen på Kong Hans, Michelin-kokken, stjernekokken.

For to år siden sagde han op som køkkenchef på den prisvindende restaurant, hvor han havde været ansat i 18 år. Han havde arbejdet som kok, siden han kom i lære som ganske ung.

Altid optændt af lysten til at blive den allerbedste i sit fag. Han havde ofret en del, arbejdet i weekenderne, ikke holdt fri med børnene, sagt nej til bryllupper, fødselsdage og fester. Han var i køkkenet, han arbejdede og han kæmpede for at blive den bedste. Hver eneste dag. Men der skete noget for ham, der ændrede alt det.

»Transformationen« kalder han det selv, når han fortæller. Fordi ordet forandring er alt for småt. Der er et før og et efter i Thomas Rodes liv, og det er derfor, han kan sidde i haven ved sit sommerhus og fortælle om det liv, han lever nu.

Det er derfor, han kan vise rundt i haven, hvor han og hans kone har fået bygget orangeri, lavet højbede, købt nabogrunden og fået landmanden Søren Wiuff til at plante asparges. Det er derfor, han har fået høns, og derfor han har et tov hængende i et træ i haven, så der altid er et sted at klatre op.  Der er derfor, han har fået en kat, der får lov til at sove i hans seng.

»Jamen, jeg ved ikke, hvad der sket med den kat,« siger han.

»Jeg kommer jo fra Sønderjylland, hvor katte får med en træsko, hvis de er syge, og nu er min hustru til dyrlæge med ham.« Han griner.

For hans liv er anderledes. Fordi der er sket så vilde ting i tilværelsen, at alt er ændret. For Thomas Rode begyndte det med en forelskelse i Thilde Maarbjerg, der var en ung tjener på Kong Hans. Kort efter deres møde blev Thomas Rode skilt fra sin daværende kone, som han har to børn med.

Han købte et sommerhus, så børnene kunne bevare deres hverdag i Nordsjælland, boede i en lejlighed i byen resten af tiden. Han kiggede ned ad sig selv og fik lyst til at se bedre ud, så den unge kone ikke syntes, han var alt for gammel.

Transformation

Den historie er fortalt før. Thomas Rode begyndte at dyrke crossfit og at spise efter de principper, der fik navnet palæo. Der findes nærmest ikke det magasin eller den avis, hvor han ikke har optrådt i et par badeshort og et halvt dyr over skulderen, mens han viste den krop frem, der var blevet forandret af det nye liv. Han skrev en kogebog, der solgte 100.000 eksemplarer.

Men der skete også noget inde i ham. Han fik lyst til at videregive sin viden om, at forandring er mulig. Ikke bare forandring. Transformation. At man kan spise bedre, leve sundere. Og selvom han først blev ved med at kombinere kokkelivet med lysten til at fortælle andre om de nye muligheder, gik det ikke op. Så for to år siden sagde han op.

»Det var en svær beslutning at tage. Det tog tid at komme dertil. Det er jo det, jeg har lavet hele mit liv. Men da vi først var holdt op, var det dejligt. Hvad vi lavede den første dag? Vi slappede bare af, tror jeg. Vi holdt fri en hel måned.«

»Selvfølgelig har jeg skullet vænne mig til, at jeg ikke er en del af den verden mere. Sådan er det. Når der bliver delt stjerner ud, når der sker noget, så er det ikke mig, man ringer til. Og Kong Hans var en kæmpe stor del af mit identitet, min mail hed kongrode. Så jeg har brugt tid til at vænne mig til, at det var sådan. Men nu går det fint. Jeg savner det faktisk ikke.«

Et bedre liv gennem bedre mad

Han har fået noget andet. En mission. Han vil inspirere andre til at leve bedre og sundere. Til at bevæge sig og til at spise rigtig mad, som deres kroppe har brug for. Han arbejder som konsulent for andre restauranter, herunder Hummer i Nyhavn, han er begyndt at importere råvarer, og så arbejder han på Skodsborg Spa og Hotel, hvor han blandt andet har en række lukkede hold, som han træner.

»Det er kun folk, jeg inviterer til holdene, der kan deltage, og jeg vælger folk, som typisk er direktører eller andre, der har indflydelse på andres liv, fordi jeg tænker, at sådan kan jeg nå længere ud. Hvis de oplever den transformation, jeg selv oplevede, vil de have lyst til at give den oplevelse videre.«

»Det er det, det hele går ud på nu. At inspirere andre. Man siger tit, at kokke søger bekræftelse, og det har jeg måske også selv gjort på Kong Hans, det ved jeg ikke, men det er ikke dét, der driver mig mere. Det er at få folk til at rykke sig. Det er det, jeg gerne vil.«

Og så har det nye liv givet ham muligheder for selv at leve anderledes. For eksempel at spise godt.

»Det er skørt, men jeg har egentlig altid spist ret dårligt, selvom jeg lavede mad til andre. For i alle de år var min aftensmad en eller anden umulig pastaret lavet af en rystende nervøs kokkeelev. Nu kan jeg lave mad til mig selv og min kone. Vi kan gå en tur om aftenen. Det er fantastisk. Jeg har ikke fortrudt en eneste dag.«

Transformation og sundhed kommer han til at fortælle om i B Sommer hele sommeren, skiftevis med Mette Helbæk, der er autodidakt kok, og som også har ændret sit liv. Sammen vil de to lave det, de kalder rigtig mad. Mad af råvarer, der kommer fra gårde og marker, ikke fabrikker. Fordi de er sikre på, at vejen til et bedre liv går gennem bedre mad. Uden at det behøver at være svært.

Kålsalat med bacon, som kan laves året rundt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.