Globen i Stockholm skifter navn – bliver opkaldt efter afdød dj

I 2018 begik den svenske dj Tim Bergling selvmord. Nu skifter Globen i Stockholm navn til Avicii Arena. Tim Berglings far er stolt og håber, det kan hjælpe at sætte fokus på mentalt velvære.

Avicii var kendt for numre som »Levels« og »Hey Brother«, men døde som kun 28-årig i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden normalen, at store stadioner og arenaer får navn efter et selskab, der betaler gode penge for den ære, der følger med navneskiftet.

I dag skifter Globen i Stockholm, der tidligere hed Ericsson Globe, nu navn Avicii Arena efter den afdøde dj Tim Bergling, hvis kunstnernavn var netop Avicii. Det oplyser SVT.

Navneskiftet skal sætte fokus på psykisk sundhed og sårbarhed, skriver det svenske statsmedie.

Tim Bergling var en af verdens største kunstnere inden for genren electronic dance music (EDM), men gik allerede som 26-årig på pension i 2016 efter en række problemer med sit psykiske og fysiske helbred.

I 2018 begik Tim Bergling selvmord, og nu håber Globen altså, at navneskiftet kan medvirke til at rette fokus mod området, siger en talsmand til SVT.

I anledning af navneskiftet har Det Kongelige Svenske Symfoniorkester indspillet en version af et Avicii-nummer.

Klas Bergling siger til SVT, at hans søn ville have tænkt, at det var »megasejt«, at arenaen nu skal hedde Avicii Arena. Avicii var Tim Berlings kunstnernavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix.

Stolt far

Berglings efterladte har siden hans død stiftet Tim Bergling Foundation til minde om dj'en. Foreningen fokuserer på forebyggelse af selvmord og forebyggende arbejde med psykisk sundhed generelt.

Ifølge det amerikanske medie Variety er navneændringen sponseret af Tim Bergling Foundation, Stockholm Live, Bauhaus og Trygg-Hansa.

Der er plads til 16.000 tilskuere i Globen og Avicii spillede to udsolgte koncerter i netop Globen i 2012, hvilket Tim Berglings far, Klas Bergling, dengang overværede.

»Jeg bliver rørt, når jeg tænker på det. Han sad der helt alene omme bagved og ladede op til forestillingen, hvor jeg tænkte »Åh, lille Tim, dog«. Da han bagefter stod foran publikum og blev store Tim, var det fantastisk,« husker Klas Bergling.

Klas Bergling siger til SVT, at hans søn ville have tænkt, at det var »megasejt« (»ascoolt«, red.), at arenaen nu skal hedde Avicii Arena. Han håber, at der kan ændres på selvmordsstatistikkerne i Sverige, hvor tre unge begår selvmord hver eneste uge.