Fem år efter superstjernes død udkommer hidtil uudgivet album

Et uudgivet David Bowie-album fra 2001 er blevet hevet frem fra gemmerne og udkommer sammen med et kommende bokssæt.

David Bowie døde i 2016 af leverkræft kun få dage efter udgivelsen af sit - indtil nu - sidste album, »Blackstar«. Billedet er fra 1997. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jack Guez/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et uudgivet album fra David Bowie ser snart dagens lys. Det skriver magasinet Rolling Stone.

David Bowie, der døde i 2016, bliver betragtet som et af det 20. århundredes mest indflydelsesrige kunstnere, især for sine udgivelser og optrædener i 70erne.

Albummet, der nu er blevet hevet op af det arkivskab, det befandt sig i, hedder »Toy«. Det blev skrinlagt, efter at Bowie forlod pladeselskabet Virgin i 2001, men sangene er væsentligt ældre end 00erne.

Numre som »I Dig Everything«, »Silly Boy Blue« og »Liza Jane« stammer nemlig fra tiden før Bowies store gennembrud med »Space Oddity« i 1969.

Astronauten Chris Hadfield optog for otte år siden en coverversion af netop »Space Oddity« på den Internationale Rumstation. Se den gribende musikvideo, som David Bowie selv holdt meget af, herunder.

Sangene var en del af David Bowies koncertrepertoire, indtil han i 1972 udgav det banebrydende konceptalbum »The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars«, hvorefter de kun meget sjældent blev spillet, skriver Rolling Stone.

Men under optagelserne og øvesessionerne til en koncert på tv-kanalen VH1 i 1999, spillede han en single fra 1965, der hed »Can't Help Thinking About Me«. Selvom han var flov over teksten, som han kaldte »den værste, jeg nogensinde har skrevet«, elskede han de nye arrangementer til sangen, og det blev kimen til »Toy«, skriver magasinet.

For efter Bowie havde haft sangen med på koncertturné, tænkte han, at han ville bruge bandet fra turneen til at indspille sangene, der endte på »Toy«.

»Jeg har udvalgt en samling sange fra et noget udsædvaligt reservoir og booket studiet. Jeg bliver stadig begejstret over spontante begivenheder, og jeg kan ikke vente med at sidde i et klaustrofobisk rum sammen med syv andre energiske mennesker og synge, til mine patter falder af,« skrev Bowie ifølge Rolling Stone i 2000 til sine fans.

»Toy« bliver udgivet som en del af bokssættet »David Bowie 5. Brilliant Adventure (1992 – 2001)«, som udkommer (i hvert fald i USA) 26. november.

Udover sin musikkarriere var David Bowie også anerkendt skuespiller. Han høstede blandt andet roser for sin hovedrolle i »Manden, som kom ned på jorden« og for sin rolle som Pontius Pilatus i Martin Scorseses omdiskuterede Jesus-film »Den sidste fristelse«.

David Bowies arvinger har allerede udsendt et nummer fra pladen, »You've Got a Habit of Leaving«, som du kan hører herunder.