De unge risikerer at blive den dårligst uddannede generation længe. Hvad gør vi? Vi sender dem på nørd-camp med prins Joachim

Landets unge lider under et kæmpe vidensunderskud efter et år med tvivlsom coronaundervisning. Giv dem en intensiv vidensfestival, og lad landets mest vidende, karismatiske og dygtige talenter undervise dem de steder, hvor der plejer at være festival. Enhver generation fortjener at være den klogeste.

»Vidensfestivalen kommer til at vare i ti dage, og eleverne vil her blive undervist i astronomi af Anja C. Andersen og Andreas Mogensen, i biologi af Johan Olsen fra Magtens Korridorer og i vikingetiden af Jeanette Varberg samt i genetik af Eske Willerslev. Margrethe Vestager vil desuden give en indføring i politik og fortælle om, hvordan man bliver en badass kommissær,« skriver Anne Sophia Hermansen, der vil gøre prins Joachim til ambassadør for en årlig festival for unge nørder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Hvad fuck er et sogn« og »Vi bliver dummere« stod der på skiltene, da gymnasieelever i denne uge protesterede imod, at deres gymnasium er lukket, selvom ingen på skolen har corona. Årsagen er de såkaldte sogneregler, der påbyder, at sogne med høje smittetal automatisk lukker ned for skoler, fritidsordninger og indendørs idræt.

Og det lyder jo smart på papiret, men er i praksis det glade vanvid. Tak til gymnasieeleverne for at have demonstreret det ved at bestille bord på nærliggende cafeer og barer, som sjovt nok godt måtte have åbent. Det er et noget bizart signal at sende til de unge – I må ikke gå i skole, men I kan godt gå på restaurant. Som der stod med ungdommelig poesi på et skilt: »Sut jeres sogn«.

Eleverne er selvsagt trætte af, at de i mere end et år har været spærret inde sammen med Zoom og PlayStation, men vi andre bør være mere end det – vi bør være bekymrede. For hvorfor mon kommune efter kommune ansøger om at slippe for de nationale test? Kunne det skyldes, at de godt ved, at den er helt gal? At den her generation af unge tegner til at blive – på papiret – den dårligst uddannede længe, fordi den har mistet et helt års læring? Jeg tror det desværre.

Jeg har selv overværet min 16-årige søns coronaundervisning og er ikke overbevist om, at den er bare tilnærmelsesvis lige så god som den, han ville have fået i et undervisningslokale. Beklager. Jeg ved, at alle har gjort deres bedste i den her umulige situation, men jeg gruer ærligt talt for resultatet.

Heldigvis har jeg en idé, der – sagt i al beskedenhed – er så god, at den burde kunne samle såvel politiske partier som de større virksomheder og landets fineste talenter.

For vi er nødt til række ud til de unge, efter covid-19 har lukket dem ude af deres uddannelsesinstitutioner.

Den ultimative nørd-camp

Løsningen er, at vi går sammen om at arrangere den ultimative nørd-camp for landets 8.- og 9.-klasser samt 1.g’ere. Vi giver dem en intensiv vidensfestival, hvor de vil få masterclass af de bedste, mest karismatiske og begavede kapaciteter inden for naturvidenskab, idræt, poesi, danmarkshistorie, oldtidskundskab, filosofi med mere.

Her er mit koncept:

Vi har i mange år vist, at vi kan arrangere nogle af de bedste festivaler i verden. Vi har styr på telte, mad, toiletter og musik, vi kan skabe store oplevelser, og vi er ikke bange for at tænke nyt.

I år bliver det næppe til noget med Roskilde Festival, men hvis smittetallene arter sig, er det ikke utænkeligt, at vi vil kunne banke en vidensfestival op i august. Den kunne ligge to steder i landet; på Roskilde-pladsen og i Skanderborgs bøgeskov.

Vidensfestivalen kommer til at vare ti dage, og eleverne vil her blive undervist i astronomi af Anja C. Andersen og Andreas Mogensen, i biologi af Johan Olsen fra Magtens Korridorer, i vikingetiden af Jeanette Varberg og i genetik af Eske Willerslev. Margrethe Vestager vil desuden give indføring i politik.

»Enhver generation fortjener at være den klogeste«


Men først vil de blive budt velkommen af prins Joachim, hvis formidable serie »Prins Joachim fortæller« er den slags mini-historiefortælling, som eleverne vil opleve meget mere af på campen.

Der vil således også være fysikforsøg med Holger Bech Nielsen og tyskundervisning med Lykke Friis, som derudover vil bistå Kasper Hjulmand med lidt idrætsundervisning.

Dernæst vil scenerne blive taget i brug om aftenen, hvor Steffen Brandt og Alberte vil synge fra Højskolesangbogen, hvorefter Kesi og Tessa tager over, evt. med Helle Thorning-Schmidt som sidekick.

Jeg forestiller mig, at virksomheder som LEGO, Carlsberg, Danfoss, Novo Nordisk og Mærsk kunne være interesserede i at være med som sponsorer. Det er jo en investering i fremtidens arbejdskraft, men først og fremmest findes der ikke en mere sympatisk sag end at være noget for dem, der har lidt mest afsavn under covid-19, nemlig de unge, der har fået frarøvet et af deres mest dannende år.

Vi ved alle, at hvis underviseren er en stjerne, kan alle elever sprænge læringsmål på rekordtid, og vi ved også alle, at der går fest og ølbong i den om aftenen, når der er mange unge forsamlet på ét sted. Lad dem bare gøre det. De skal nok komme ud af fjerene om morgenen, hvis de ved, at Rane Willerslev og Jim Lyngvild står for undervisningen efterfulgt af tennistræning med Caroline Wozniacki og stjernetræning med Trine Dyrholm.

Maden står René Redzepi selvfølgelig for, mens Søren Ulrik Thomsen og Svend Brinkmann vil stå for undervisning i poesi og konservative dyder.

Til sidst vil de få overrakt et diplom af dronning Margrethe på den betingelse, at de formår at sige en hel sætning uden at bruge ordet »fuck«. Men diplomet er ikke et eksamensbevis. Campen er bygget i samme ånd som højskolerne, og her gøres dannelse og uddannelse ikke op i tal, men i karakter og livsindstilling.

Principielt vil den kunne gentages hvert år og rykke rundt forskellige steder i landet, hvor der er festivalfaciliteter og vilje til at højne de unges dannelse og vidensniveau.

Enhver generation fortjener at være den klogeste.