Annonce
Annonce

Leasingmarkedet kan være en glatbane

De seneste år er en stribe nye leasing-muligheder kommet frem. Men man skal se sig for, før man skriver under på en aftale.

Topbillede
Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

Lux Leasing i Virum leverede solide slagtilbud. Her kunne man lease en luksusbil næsten uden at lægge en udbetaling og til en månedlig ydelse, man ellers kun forbinder med mikrobiler.
Men i sommeren 2013 var det slut. Lux Leasing havde baseret deres leasingmodel på en ulovlig import-finte, og politiet konfiskerede samtlige biler hjemme hos kunderne.
Sagen er en af de mere grelle men langt fra enestående. Danskere der vælger at lease deres bil, risikerer stadig at komme i klemme. Det fortæller Mads Markussen, der er COO i leasingfirmaet Nellemann Leasing.

”Vi ser mange tilbud, hvor vi tænker, at det ikke er realistisk. På overfladen kan det se rigtig attraktivt ud med en lav udbetaling og en lav ydelse. Problemet er så, at der på side 17 i en lang kontrakt er en detalje, der betyder, at hammeren falder til sidst,” fortæller han.

Alvorligt i klemme
Problemet hedder restværdi. Et punkt i leasingkontrakten mange overser, og som kan ende med at koste dyrt. For alt det, man har sparet på udbetalingen og ydelsen, skal i stedet betales, når leasingperioden slutter. Ifølge Markussen er det ikke usædvanligt med beløb på langt over 50.000 kr.

Jan Nygaard, ejer af BMW-forhandleren af samme navn, mener heller ikke, det er helt enkelt at være leasingkunde i dag.
”Markedet er meget ugennemsigtigt. Man har prøvet at gøre det nemmere, og det er også til dels lykkedes. Men man har stadig et stort arbejde at gøre som forbruger med at gennemskue mulighederne,” siger Nygaard.

Han peger på, at ikke alle de suspekte leasingtilbud skyldes ond vilje. Måden afgiftssystemet er sat sammen på, kræver meget af den enkelte leasing-leverandør.
”Det er lidt forplumret, hvordan afgifterne skal aflæses, og det er et langsomt system. Mange tager en chance, når de fastsætter afgiften, og det kan gå galt, hvis ikke man ved, hvad man har med at gøre,” fortæller Nygaard.

Læs mere her: www.nellemannleasing.dk

Mads Markussen er enig
”De farligste er de selskaber, der tror, de har styr på det men ikke har. Man kan komme alvorligt i klemme, hvis man entrerer med de forkerte, for SKAT har ret til at konfiskere din bil, hvis lovgivningen ikke er overholdt. Det er nemlig ikke din bil – du betaler kun for brugsretten,” siger han. Derfor er det utrolig vigtigt at benytte en seriøs udbyder. Gerne en udbyder der er medlem af brancheorganisationen Finans & Leasing.