Vestas i centrum for stormfuld aktiedag

På en pivtravl dag på det danske aktiemarked, hvor der bliver kæmpet om opmærksomheden, vinder Vestas alligevel pladsen midt på scenen. Det sker efter bestyrelsens overraskende udskiftning af Ditlev Engel, der de seneste otte år aktivt har tegnet selskabet gennem op- og nedture.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen
Samlet ligger det toneangivende C20 Cap-indeks i en stigning på 0,2 pct. til indeks 615,03 i et let negativt europæisk marked.

Vestas' regnskab var i sig selv en blandet oplevelse. Med en omsætning på 1185 mio. euro og et driftsresultat, EBIT, på minus 9 mio. euro skuffede resultaterne markedet. Det blev dog opvejet af positive pengestrømme, der er afgørende for selskabets evne til at afvikle den gæld, der i 2012 bragte vindmølleproducenten i knæ.

Forventningen til de vigtige pengestrømme blev hævet til mindst 200 mio. euro mod tidligere "over 0". Samtidig meldes der om, at det amerikanske marked igen er ved at være i gear, og at man regner med en solid ordreindgang fra den anden side af Atlanten i andet halvår.

Fokus var dog på det faktum, at den markante direktør Ditlev Engel nu er fortid i koncernen. Det var en større overraskelse, da Vestas umiddelbart er gennem sin sværeste periode og er blevet belønnet med markante kursstigninger i 2013.

- Jeg synes, at timingen er overraskende. Vestas er ovre det værste i forhold til de finansielle problemer, og Ditlev Engel er den eneste i den øverste ledelse, der har så indgående kendskab til selskabet. Set over de seneste tre år, har snakken vel aldrig været mindre omkring en Ditlev Engel-afgang, så jeg er meget overrasket over det, sagde Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ditlev Engel selv fik beskeden tirsdag, mens bestyrelsesformanden, svenske Bert Nordberg, på en telekonference fortalte, at bestyrelsen har arbejdet på at finde en ny mand på toppen "i noget tid".

- Vi har arbejdet grundigt med rekruttering i noget tid. Vi udpegede den profil, vi var ude efter, og jeg synes Anders passer rigtig godt, sagde Bert Nordberg om den nye administrerende direktør, Anders Runevad, der kommer fra en stilling i Ericsson.

Aktiemarkedet fejrer nyhederne ved at sende aktierne i Vestas op med 6,6 pct. til 110,20 kr.

Vestas er dog langt fra alene om at have præsenteret regnskab onsdag morgen, hvor blandt andre Carlsberg, Sydbank og NKT også har åbnet posen og lagt tal frem for andet kvartal.

Carlsberg åbnede ballet med et regnskab, der ikke overvældede markedet. Omsætningen landede på 19,6 mia. kr. mod ventet 19,7 mia. kr., mens driftsresultatet efter særlige poster på 3342 mio. kr. skuffede i forhold til markedets bud på 3446 mio. kr.

Specielt Vesteuropa er fortsat udfordret, og omsætningen i Østeuropa kom ligeledes ind under det ventede i markedet. Carlsberg selv glæder sig over, at man har vundet markedsandele i alle sine tre geografiske regioner. Handlerne glæder sig mindre og sender aktien ned med 0,2 pct. til 562,50 kr.

Uden for C20 sneg NKT et direktørskifte igennem i sit regnskab for andet kvartal, der samtidig kom ud bedre end ventet. Omsætningen i kvartalet landede på 4038 mio. kr. mod ventet ifølge estimater indsamlet for Ritzau Finans af SME Direkt 3933 mio. kr. Driftsresulatet, EBIT, endte på 149 mio. kr. mod ventet i markedet 132 mio. kr.

Samtidig bliver der rystet pose i organisationen, hvilket giver en ny ledelsesstruktur. I den forbindelse fratræder Thomas Hofman-Bang, der har stået i spidsen for selskabet siden 1. januar 2006.

- NKT indfører en ny governancestruktur, som betyder, at koncernbestyrelsen fremadrettet vil drive de tre nuværende forretningsområder som selvstændige enheder uden en koncerndirektion som mellemled, skriver NKT i regnskabet for andet kvartal.

De administrerende direktører for de tre forretningsområder, NKT Cables, Nilfisk-Advance og Photonics, vil herefter referere direkte til bestyrelsen.

Markedet tager ualmindeligt godt imod regnskabet og sender prisen på en fireogtyvemilliontedel af selskabet op med 9,4 pct. til 249,8 kr.

Så heldig er Sydbank ikke med modtagelsen af sit regnskab, der sender aktien ned med 9,5 pct. til 250 kr. Det på trods af at regnskabet var bedre end ventet over så godt som hele linjen. Nettoresultatet endte på 247 mio. kr. mod ventet ifølge SME Direkt 147 mio. kr. Nedskrivningerne var dog en kende over det ventede.

Brønden bliver øjensynligt aldrig tom i Brøndby, der stiger 7,9 pct. til 2,88 kr. Fodboldklubben, der tirsdag måtte nedjustere, udvider nu igen aktiekapitalen og vil rejse op til 120 mio. kr. fra Jan Bech Andersen og en række andre investorer gennem en rettet emission.

Det sker få måneder, efter at klubben reddede sig fra konkurs via en anden emission på over 100 mio. kr.