Topanalytiker med tungt hjerte: Der går lang tid, før Tesla kommer til at tjene penge

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Ledelsen i Telsa har været mere fokuseret på at levere attraktive produkter og bygge et fundament for vækst end på at generere overskud, mener Jefferies-analytiker Philippe Houchois. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi begynder med en opsigtsvækkende udmelding fra analytikeren Philippe Houchois fra det amerikanske finanshus Jefferies. I et nyt notat advarer han om, at der meget vel kan gå længere tid end ventet, før elbilsproducenten Tesla bliver profitabel.

Derfor har han »med et tungt hjerte« indledt sin første dækning af Tesla med den negative anbefaling »underperform«.

»Det er rimeligt at antage, at ledelsen har været mere fokuseret på at levere attraktive produkter og bygge et fundament for vækst end på at generere overskud,« skriver Philippe Houchois i notatet ifølge Business Insider.

I kølvandet på bemærkningen faldt Tesla-aktien 2,6 pct. tirsdag til 375 dollar. Aktien skal dog meget længere ned, mener Philippe Houchois, som peger på, at aktien skal falde næsten 25 pct. yderligere i forhold til tirsdagens lukkekurs.

Gennem det seneste år er Tesla-aktien steget markant med 83 pct. I april overhalede Tesla kortvarigt General Motors som USAs mest værdifulde bilproducent.

Ifølge Jefferies-analytikeren har Tesla allerede bevist, at selskabet producerer den bedste elbil på markedet. Teslas nye Model 3 ser ud til at blive en stor succes, da 455.000 allerede står på venteliste, mens en kommende lastbil bliver præsenteret til oktober, og den bliver et »bæst« ifølge Tesla-stifteren, Elon Musk.

Philippe Houchois sætter dog spørgsmålstegn ved, om markedet for alvor er parat til at tage elbilerne til sig.

»Ifølge vores estimater vil Tesla ikke være profitabel indtil 2020,« lyder vurderingen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Løkke samler global koalition mod Trumps klimapolitik

USAs præsident, Donald Trump, skal få klimakamp til stregen. Sådan lyder meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dagens udgave af Berlingske (artiklen kræver abonnement). På FNs Generalforsamling vil Løkke konkret lancere et nyt globalt klimainitiativ, der samler 91 storbyer til kamp for klimaet.

»Trump misser noget amerikansk lederskab. Det er jo også i USAs interesse. Den luft, vi indånder, kender ingen grænser, og de klimaforandringer, vi oplever, kender ingen grænser,« siger Lars Løkke til Berlingske.

Initiativet hedder P4G og skal fremme partnerskaber mellem virksomheder, regeringer og storbyer. Novo Nordisk, Novozymes og Grundfos er blandt de store danske virksomheder, som træder ind i den dansk-ledede koalition. Her kan du læse, hvad virksomhederne mener (artiklen kræver abonnement).

Business anbefaler

3
Nordea: Investorerne er blevet vildledt af Yellen

Når USA næste år hæver renten til omkring 3 pct., får mange investorer sig en grim overraskelse. Det vurderer chefanalytiker i Nordea, Johnny Bo Jacobsen, over for Børsen. Dermed bakker han op om advarslen fra Tom Porcelli, cheføkonom for USA i RBC Capital Markets.

Begge mener, at kommunikationen fra Fed-chefen, Janet Yellen, har været misvisende og en del af årsagen til, at markedet kun har indpriset én renteforhøjelse indtil begyndelsen af 2019.

»Der er et uholdbart stort gab mellem Federal Reserves og markedets forventninger til antallet af renteforhøjelser. Hvis markedet tager fejl, vil det blive en meget stor udfordring,« siger Johnny Bo Jacobsen til avisen.

Nordea forudser tre rentestigninger i både 2018 og 2019.

Det skal investorerne holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sin vurdering af, hvor investorerne bør have rettet blikket i dag:

  • Den amerikanske centralbank, FED, afslutter sit ordinære todages møde. Der kommer ikke en rentejustering, og interessen koncentrerer sig om hastigheden, hvormed opkøbsprogrammet skal afvikles. Det giver næppe større dønninger hos investorerne.
  • Fingerprint Cards-aktien er styrtdykket siden selskabets chokmelding mandag. Der er mange gode grunde hertil, og den bedste årsag, til at aktien på kort sigt skal stabiliseres, er nok først og fremmest, om den er faldet for meget, for hurtigt?
  • Genmab offentliggør salgstal for Darzalex. Salgstal er noget af det, som fra tid til anden kan få Genmab-aktien til at bevæge sig.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger for det meste stabilt onsdag morgen, efter at Wall Street igen tirsdag overgik sig selv med endnu et sæt rekorder, selv om stigningerne var begrænsede.

Investorernes vent-og-se-attitude smitter af i Asien, hvor afslutningen af den amerikanske centralbanks pengepolitiske møde senere på dagen afventes, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 0,2 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,1 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,2 pct.