Vestas og Tesla går sammen - vil revolutionere lagring af energi

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Teslas topchef, Elon Musk (tv.), og Vestas' topchef, Anders Runevad (th.), er gået sammen om at udvikle en løsning, der kan lagre vindenergi. Fotos: STRINGER/Scanpix 2017 (tv) og Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Velkommen til dit daglige nyhedsoverblik over de vigtigste erhvervshistorier.

Vi begynder med en fortælling om et samarbejde mellem to af verdens energimastodonter. Børsen kan fredag fortælle, at den danske vindmøllegigant Vestas i al diskretion arbejder sammen med elbilsproducenten Tesla om at udvikle en løsning, der kan lagre vindenergi.

»Vestas er engageret i en række hybridbaserede energiprojekter og arbejder i den forbindelse sammen med et antal virksomheder med ekspertise inden for energilagring, heriblandt Tesla,« bekræfter Vestas' pressechef, Anders Riis, i et skriftligt svar til Børsen (kræver abonnement).

Da Vestas' topchef, Anders Runevad, præsenterede vindmølleselskabets seneste årsregnskab, udvidede Vestas sit fokus til også at omfatte lagerløsninger til strøm. Det skyldes, at Vestas ikke blot stiller sig tilfreds med at være markedsleder inden for vindmøller. Selskabet vil også være markedsleder inden for vedvarende energi.

Teknologien fra Teslas' batterier bruges derfor i flere Vestas-projekter. En lagring af vindenergi vil være fordelagtig for Vestas, da det vil kunne bringe elprisen ned.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet vurderer over for Berlingske, at lagring af vedvarende energi meget vel kan blive den næste store bølge indenfor den grønne omstilling. Alligevel mener han ikke, at man skal overdramatisere effekten af Vestas' samarbejde med Tesla-stifteren Elon Musk.

»Det er vigtigt at huske på, at Tesla samarbejder med mange partnere. På den anden side er Vestas en af de helt store spillere og pionerer indenfor vindenergi, og på den måde bliver Vestas også et naturligt valg for Tesla,« siger Per Hansen.

2
Grøn energi skal mindst have støtte til 2030

Apropos den grønne omstilling sidder energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i disse dage og forhandler om en overgangsordning for vindmøllestøtte. Det skriver Berlingske (kræver abonnement).

Det er planen, at skatteyderne skal give støtte til grøn strøm til i hvertfald 2038.

»Vores vurdering er, at der vil være behov for støtte i hvert fald til 2030-2035 - efter dét er det svært at spå om,« siger Hans Henrik Lindboe, partner i EA Energianalyse.

3
Vækstfonden scorer 800 mio. kr. på bioteksatsning

Vækstfonden er på vej til lande en dobbelt jackpot i milliardklassen. Det meddeler Vækstfondens direktør, Christian Motzfeldt, ifølge Finans.

Den statslige finansieringsfond står til inden for få dage at modtage en check på omkring 800 mio. kr. som følge af en investering i det danske biotekselskab Forward Pharma. Men ifølge Christian Motzfeldt er det imidlertid kun toppen af isbjerget.

»Der er mulighed for, at Vækstfonden kan få cirka seks mia. kr. yderligere ind som følge af investeringen i Forward Pharma,« siger han.

4
Økonomer: Regeringen undervurderer opsvinget

Mens regeringen lægger op til store skattelettelser i det nye finanslovsudspil, får flere bankøkonomer dybe rynker i panden. Regeringen kører ifølge økonomerne lige på kanten, og det er nødvendigt at stramme finanspolitikken mere, end regeringen lægger op til, hvis dansk økonomi skal undgå at køre ud over afgrunden, lyder det.

»Regeringen planlægger at lette presset på den finanspolitiske bremse dybt inde i opsvinget. Det virker ærligt talt ikke velafstemt med opsvingets styrke,« siger cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit til Berlingske (kræver abonnement).

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) understreger, at regeringen ikke er ved at lave en ny »Fogh«.

Det skal investorerne holde øje med

Det er første fredag i denne måned, og det markeres ved offentliggørelsen af det såkaldte kongetal i USA. Denne begivenhed vil overskygge de øvrige nøgletal og begivenheder i dag, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, over for Berlingske:

  • Kl. 14.30 dansk tid offentliggøres kongetallet i form af den amerikanske jobrapport for august. Markedet forventer, at der er skabt 180.000 nye arbejdspladser i den private sektor efter en solid fremgang på 208.000 i juli.
  • Det vil fastholde arbejdsløsheden på 4,3 pct., og det interessante bliver dernæst, hvordan lønstigningerne har udviklet sig, da det især er lønstigningstakten, som den amerikanske centralbank har fokus på i øjeblikket. Markedet forventer en gennemsnitlig stigning fra juli til august på 0,2 pct.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder tager hul på september med en generel positiv attitude fredag morgen, skriver Ritzau Finans. Stigninger på Wall Street torsdag og højere amerikansk privatforbrug end ventet trækker de mange producentlande i Asien op.

»Det er beroligende for investorerne at se, at de amerikanske aktier har bundet ud. Men med de vigtige amerikanske data senere på dagen, vil jeg hellere holde min position neutral frem for at udbygge den,« siger investeringsstrateg Seiichi Miura fra Mitsubishi UFJ Morgan Stanley til Bloomberg News.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 0,4 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.
  • CSI 300 i Kina: 0,5 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: 0,1 pct.